Jag vet inte vad som varit speciellt med dagen, men jag är i alla fall extra snurrig i huvudet. Tankarna far hit och dit och jag tänker inte färdigt någon av dem. Just det att aldrig hinna tänka färdigt, att alltid bli avbruten och hålla på med allt för många saker samtidigt, är det som stressar mig med mitt yrke. Det som gör att arbetsmiljön inte är den bästa. Pauserna är för få, sakerna som måste göras för många och det är aldrig, aldrig tyst.

Lärare upplever sig ha sämsta arbetsmiljön och jag är inte överraskad. Jag är enormt splittrad och det sliter. Nu under våren, men nior och sexor som skriver nationella prov till förbannelse blir vardagen en enda stor jakt på tid. När jag inte vaktar mina egna prov, gör eleverna prov i andra ämnen. Lektioner går bort, jag blir av med planeringstid, högarna av prov stressar och så finns det annan undervisning som ska hinnas med. Ingenting blir riktigt färdigt.

Den psykiska miljön är inte bra i skolan och inte heller den fysiska. Vi sitter på varandra i arbetsrummen, även om vi sällan hinner vara där och det därmed ofta är ganska lugnt.  Vi har endast ett grupprum i vårt arbetslag och jag har flera lektioner i matsalen. Idag fick jag släppa eleverna tidigare för att elever som slutat sin lektion för tidigt kom in i matsalen med sina fulla tallrikar. Ingen optimal undervisningssituation direkt.

Ändå är det inte bara svart. Långt ifrån. Tonåringar är fantastiska. Jag önskar bara att jag hann vara mer närvarande i deras liv och inte hela tiden på väg någon annanstans. Till en annan lektion, till ett möte. Utan pauser och utan möjlighet att reflektera, inte sällan småspringande genom de långa korridorerna undrade vad jag glömt.


4 Comments

Bodil · mars 19, 2014 at 8:33 e m

Ja, precis så kändes det idag. Lite för mkt av allt. Det sista jag gjorde var att lägga 28 bärbara datorer på laddning och låsa in dem i respektive skåp så att niorna ska ha nåt att skriva med imorgon…

Väl fångad ögonblicksbild av en lärares dag.

    Linda O · mars 19, 2014 at 8:42 e m

    Det är så himla många saker att hålla i huvudet, men snart är i alla fall “mina” NP över, bara imorgon och så engelska i nian. Och så muntliga prov i tre klasser. De tar tid.

Cicci · mars 19, 2014 at 10:51 e m

Hej! Kul att hitta hit och få läsa om min egen verklighet. Exakt så som du skriver är det. Jag blir tokig på det samtidigt är det, precis som du skriver, helt fantastiskt med dessa tonåringar. I morgon skriver de NP med papper och penna. Inga digitala verktyg för niorna men sjuor och åttor har iPads. Hoppas detta är sista gången vi har NP utan datorer eller paddor.

    Linda O · mars 20, 2014 at 3:34 e m

    Kul att du hittade hit! Just nu är det så snurrigt att jag inte vet vad jag ska göra. Känner mest för att gå tillbaka till att ungarna bara jobbar med workbook. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.