Under våren 2014 utkom två häften i serien English from the beginning, som jag skrivit för Liber. Till dem finns också en lärarhandledning med en mängd extra material. Under 2016 fylldes serien på med två häften till och ännu en lärarhandledning.

English from the Beginning är ett rent nybörjarmaterial och det material jag saknat som lärare för elever som kan mycket lite eller ingen engelska, men som inte är små barn. Att jobba med mellanstadiematerial är inget alternativ och de material som vänder sig till vuxna passar inte heller. Jag var också rätt trött på alla arbetshäften som bara innehåller grammatikövningar. De fyra delarna täcker allt från de första fraserna, till en nivå som motsvarar år 8-9. Fokus ligger på att utöka ordförrådet och att använda dessa ord i många olika sammanhang.

I English from the beginning finns texter, textuppgifter, ordövningar, muntliga övningar, grammatik och hörövningar. Ett komplett material, till ett rimligt pris och anpassat efter tonåringar som behöver börja från början med engelska. Personerna som texterna handlar om är mellan 15 och 20, så materialet funkar med all säkerhet bra även på gymnasiets Introduktionsprogram. Materialet är skrivet för mina gamla elever som studerade på just dessa program.

Det har varit viktigt för mig att ord och fraser repeteras och används i olika sammanhang. Repetitionen är därför omfattande, men också variationen. Det är hopplöst när eleverna bara jobbar igenom övningsböcker snabbt, utan att lära sig någonting. Jag hoppas att de stannar upp och därmed hinner befästa sina kunskaper när de jobbar med English from the beginning 1 och 2.

Materialet följer den europeiska referensramen för språk och alla moment i nivå A1 och A2 tränas. Varje kapitel inleds med tydliga mål och avslutas med en utvärdering, så att eleverna själva tydligt kan följa sin språkutveckling.

I lärarhandledningen finns en massa extra övningar, checklistor utifrån Europeisk Språkportfolio, på både svenska och engelska, samt en massa spelkort och andra lättsamma övningar att använda för att få eleverna att prata engelska.

 

 

2 kommentarer

anki bohlin · maj 27, 2014 kl. 7:31 e m

Hej! Jag är mycket nyfiken på materialet och vill gärna testa det på mina invandrarelever (2st) och även på elever som helt tappat inlärningen i ämnet sen tidigare (4 elever).

Det här är en åk 6. Jag fick klassen i åk 5 och sliter mitt hår för hur jag ska kunna hjälpa dessa elever att nå målen.

Som vanligt handlar det om pengar – bra pris på häftena, men vad kommer CD-skiva + ev. lärarhandledning att kosta?

Svara gärna snabbt – vi måste beställa snarast

Vänligen

Anki Bohlin

    Linda O · maj 27, 2014 kl. 7:58 e m

    Hej Anki!

    Vad roligt! Tyvärr har jag inga prisuppgifter annat än de som står på hemsidan. Det lättaste är att du kontaktar ämnesrådgivare på Liber, förslagsvis Maria Jones som är redaktör maria.jones@liber.se Lycka till!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.