Jag varslades från min tjänst på gymnasiets introduktionsprogram för ungefär en månads sedan enligt principen ”sist in först ut”.  Nu har jag fått ett jobberbjudande som gör mig kluven. Det är ett helt okej jobb, men jag har valet mellan att bli uppsagd från min tillsvidaretjänst och istället få ett vikariat på ett år, eller att helt enkelt bli uppsagt utan något erbjudande alls om nytt jobb.

Jag pratade med min chef igår och hennes spontana reaktion var att det är en av de bästa grundskolorna i kommunen och att det säkert ordnar sig om ett år. Hon sa också att hon skulle ringa och gratulera rektorn till en fantastisk rekrytering, om jag nu bestämde mig för att tacka ja.

En liten identitetskris blir det helt klart att inte längre undervisa i svenska som andraspråk, som har varit mitt huvudämne de senaste fem åren. Jag har varit med och bygga upp verksamheten och det är tråkigt att lämna den. Ännu tråkigare är att mina timmar troligen inte kommer att kunna ersättas av min enda behöriga kollega, vilket betyder att elever med rätt till svenska som andraspråk får en obehörig lärare. Sådant tas inte hänsyn till i varselprocessen.

Men grundskolan kan vara både bra och kul ett tag. Elever som faktiskt inte bara kämpar mot ett E långt bort i horisonten. Jag kommer att tacka ja och jag tror att det blir bra. Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka till gymnasiet om några år med nya erfarenheter.


4 kommentarer

Helena · maj 5, 2013 kl. 1:23 e m

Lycka till, vad det än blir. Verkligen trist att SAS-eleverna blir av med dig till förmån för en icke behörig. Får hoppas att den personen är bra ändå. Hur tänkte ledningen där. …

Finns ju annars många bra gymnasier inne i Göteborg. Söker du inte jobb där? Själv gillade jag Sam, där du kan undervisa både högstadiet och gymnasiet samtidigt. Inte många skolor man kan det på.

    Linda O · maj 5, 2013 kl. 2:01 e m

    Har en fantastisk sas-kollega, men hon kan inte klona sig. Det är bara sist in som räknas. Nu är mina kollegor alla bra, så det löser det säkert på bästa sätt. I Göteborg varslas det hur mycket som helst också, men jag tror att det blir bra med grundskolan ett tag, så får jag göra comeback om ett par år. Men visst låter det kanon att vara på både grund och gymn.

Morrica · april 14, 2013 kl. 2:29 f m

Du gör så rätt. Fem år är en lång tid, det är klokt att göra något annat nu, att sätta de fem årens erfarenhet i perspektiv mot något annat en stund. Det kommer stärka dig på alla sätt.

    Linda O · april 14, 2013 kl. 10:55 f m

    Jag hoppas du har rätt Morrica, och eftersom du är så klok är jag tämligen säker på det. Just de nya perspektiven är det jag känner ska bli så roligt, men jag kommer sakna det jobb jag har nu också. Men gymnasiet är stort, många kollegor är nära pension och jag kommer att vara en bättre lärare om jag kommer tillbaka om några år!

Kommentarer är stängda.