Nästan vem som helst kan komma in på lärarutbildningen. Att det går att komma in på någon utbildning med 0,1 på Högskoleprovet är en katastrof i sig, men att dessa personer ska undervisa andra är inte lyckat. Att det går att kryssa lite som man känner på ett högskoleprov och komma in på en universitetsutbildning urholkar hela utbildningssystemet. Visst kan det finnas fantastiska lärarstudenter även i denna grupp, men många studenter klarar inte utbildningen. Hur kommer vår skola att se ut när lärarna inte har de kunskaper som krävs?

Vem vill bli lärare om det går att jobba med annat? Långa arbetsdagar och dålig lön. Ingenting som lockar toppstudenter. När kommunerna dessutom sparar sönder skolan lär även de lärare som idag jobbar inom yrket fundera över att byta yrke. Jag har gjort det mycket den senaste tiden. Kanske är det bra att vem som helst kommer in på lärarutbildningen, för det finns få som vill jobba inom skolan.

Läraryrket är ett låglöneyrke och ett yrke med kvinnodominans, speciellt i de lägre årskurserna. Kraven på lärare ökar hela tiden. Kvinnor är mer sjukskrivna än män. Sambandet?

Skärmavbild 2013-03-27 kl. 09.44.49

 

Bild från Aftonbladets nätupplaga.

Kategorier: Lärartankar

1 kommentar

Skolan kan bli effektiv, rolig och vetenskaplig i framtiden | Vetenskapliga partiet · mars 28, 2013 kl. 11:35 e m

[…] Britt-Marie frågar sig: “Vem vill bli lärare om det går att jobba med annat? Långa arbetsdagar och dålig lön. Ingenting som lockar toppstudenter. När kommunerna dessutom sparar sönder skolan lär även de lärare som idag jobbar inom yrket fundera över att byta yrke. Jag har gjort det mycket den senaste tiden.” […]

Kommentarer är stängda.