Imorgon börjar en ny elev i vår klass. Hen talar inte ett ord svenska, möjligen kan han säga hej. Inte heller talar hen någon engelska. I gruppen finns ingen annan som talar samma språk som hen.

Imorgon kommer hen gå till skolan och antagligen vara väldigt, väldigt nervös. Kanske till och med rädd. Förhoppningsvis också en gnutta nyfiken och förväntansfull.

I klassrummet kommer hen möta en grupp ungdomar som också varit nybörjare. Som talar mer eller mindre svenska, men som inte kan säga mer än möjligtvis hej på den nya elevens språk.

Under församtalet med tolk uttryckte den nya eleven en rädsla över att de andra eleverna skulle skratta om hen försökte prata svenska. Jag lovade att det aldrig kommer att ske och jag är 100% säker på att så är fallet.

Alla i gruppen har varit nybörjare och idag talade vi om deras första dag i den svenska skolan. De fick berätta hur det kändes och påminnelsen är viktig varje gång en ny elev börjar. De har alla varit den nervösa, nya eleven som inte kan säga något annat på svenska än möjligen hej.

När morgondagen är slut kommer nykomlingen att vara helt slut. Kanske kommer hen ha lärt sig några ord och fraser på svenska. Kanske kommer hen redan ha hunnit tänka att det här aldrig kommer att gå. Hen kommer aldrig att lära sig svenska.

Så om några månader kommer det coolaste ögonblicket. Det som får mig att bli lika lycklig varje gång jag upplever det. Det första riktiga samtalet. När vi helt plötsligt sitter och pratar och sedan inser vad vi faktiskt har gjort. Att vi har pratat, på riktigt. Det är så otroligt coolt detta första samtal. Jag är så otroligt tacksam över att ha ett jobb där jag för uppleva ögonblick som detta. Dör jag får vara en del av det fantastiska som ett nytt språk är.

Imorgon börjar ännu en av mina elever en resa som slutar i ett nytt språk. Varje resa är lika fantastisk och lika spännande. Den är också lika jobbig och lika frustrerande.  När det är som tyngst gäller det att tänka på ögonblick där något fantastiskt plötsligt händer liksom det gör i det första samtalet.