Det här är inte min skola. Tack gode gud för det. Även i en ganska så vanlig högstadieskola finns dock tendenserna, elever som är arga på allt och alla, de som skriker könsord, de som tycker sig kunna sätta sina egna regler, de som slutat lyssna och de som sitter fast vid sina mobiltelefoner. Men det finns nog ingen elev av alla de hundratals, kanske tusentals, jag mött som inte har någon glimt i ögat kvar, något att bygga på.

Idag har jag sagt hejdå till de fyra klasser jag delat vardagen med under året som gått. Fantastiska ungar allihopa, men med mer eller mindre goda förutsättningar att lyckas i skolan. Några grät för att jag ska sluta och menade att de nu aldrig skulle klara engelskan. Jag kramade dem och försökte övertyga dem om att det jobb de gjort under året handlade om dem själva, deras förmåga, inte min. Att allt skulle fortsätta att gå utmärkt. Någon drog en suck av lättnad och sa att nu när jag försvann skulle hen nå A i alla ämnen. Någon som fått ett F undrade vem hen skulle jävlas med under nästan år och var helt medveten om att betyget hen skulle få nästa år handlade helt om arbetsinsats, inte om läraren. De som kramade mig mest är kanske de som jag kämpat extra mycket med i år. De som jag gått några ronder mot, men som jag verkar ha vunnit. Några av dem har helt klart en särskild plats i mitt lärarhjärta.

Några stackars nior får stå ut med mig även nästa år. De verkade som tur är inte så väldigt upprörda, eller så är de bara osedvanligt väluppfostrade. Några ytterligare kommer gå på gymnasieskolan där jag åter ska jobba och jag har lovat att vara jourhavande extralärare om det behövs.

Mot nya äventyr ganska snart, men först en tripp till Frankrike i fyra dagar med arbetslaget, sedan lite skrivbordsröj och ett välförtjänt sommarlov. Jag har verkligen jobbat häcken av mig i år, men det har gett resultat och jag har lärt mig massor. Det finns mycket att säga om läraryrket, men långtråkigt är det aldrig. Att umgås med tonåringar under dagarna är inte alltid en dans på rosor, ibland långt ifrån, men samtidigt väldigt ofta en förmån. Det finns många helt fantastiska ungdomar och jag är glad att jag får jobba med dem.