Nu är påsklovet snart över och imorgon börjar verkligheten igen. Jag ska köra igång bokcirklar i grupp i min sva-grupp med de elever som inte är rena nybörjare. Då de befinner sig på så otroligt olika nivåer, från nästan nybörjare till en elev som läser gymnasiekursen svenska som andraspråk 1 blir det inte en gemensam bok i år, utan tre olika. Två lättlästa från Hegas och en ”vanlig” bok.

Imorgon är tanken att de ska välja böcker, utifrån några jag valt ut och sedan göra en läsplanering tillsammans. Varje fredag ska de mötas i ett boksamtal utifrån några frågeställningar och ett tema som jag förberett. Första veckan handlar det om att beskriva huvudpersonerna och ta ut ett bra citat att diskutera. Till böckerna från Hegas finns färdiga innehållsfrågor som stöd för läsningen och för den andra tänker jag göra egna. Fokus blir dock inte på att redovisa frågorna skriftligt för mig, utan på att samtalen kring böckerna ska bli bra. Därför har jag gjort mallar för samtalen som stöd.

Redovisningen om några veckor blir i form av en tv-show där en programledare ska intervjua några av karaktärerna i boken. Har gjort en liknande redovisning förr då vi jobbade med sagor och det blev riktigt bra. Annan grupp nu och andra förutsättningar, men jag hoppas att det ska funka.

Kategorier: Läsning