De behöriga lärarna blir inte fler enligt en ny studie från Skolverket. Det gäller att komma ihåg att det inte bara handlar om lärare utan examen, utan lärare med examen i vissa ämnen som kanske undervisar i andra. Det handlar också om dem som läst lite i ämnet, men inte tillräckligt. Jag tror tyvärr att de kan bli ännu fler om nu skolor drar ner på personal och blir av med de som är sist in, utan tanke på behörighet i första hand.

Att Lärarlyftet II inte utnyttjas mer är inte konstigt. Det handlar helt om att den enskilda läraren får stå för eventuella kostnader. Visserligen betalar min arbetsgivare kurslitteraturen, men jag har gått ner i tjänst för att fixa att plugga. Det bekostar jag själv. Alternativet är att arbeta heltid och plugga halvtid, något jag gjort ofta, men inte orkar just nu. Det handlar om en kurs på avancerad nivå jag läser och det är ingenting man fixar med vänsterhanden i sömnen. Börjar redan få panik över hur jag ska klara uppgiften tills på tisdag.

Men behörig ska jag bli. Sen hoppas jag bara att jag får fortsätta jobba på gymnasiet så att jag har någon nytta av min gymnasiebehörighet.