Jag har fritidsgård i klassrummet just nu. På arabiska. Snart dags för sommarlov och det märks med all önskvärd tydlighet. Till elevernas försvar ska sägas att de jobbat på bra före lunch, men sedan tog energin slut. De vill ha ledigt och jag förstår dem.

På tavlan står en lista över saker som ska göras innan torsdag. Prov som ska göras, studieplaner inför hösten som ska skrivas, överlämningar ska dessutom göras för de elever som ska vidare härifrån. Jag vill att de själva ska skriva en överlämning som kompletterar min. Då får de en chans att berätta om sig själva, sin språkinlärning och sina starka och svaga sidor. Det blir en bra komplettering till den överlämning som jag gör.

Imorgon försöker vi lösa det sista som kräver tankeverksamhet. Sedan återstår bara städning av klassrum, tömning av skåp och så lite tårtbakande.

På torsdag säger vi hej då till alla över sommaren, men extra viktigt blir det förstås att uppmärksamma dem som i höst läser på SFI, gymnasiet eller komvux.