För fyra år sedan startade jag och en kollega det som då kallades IVIK på vår gymnasieskola. Tidigare hade denna elevkatagori fått utbildning i Göteborg. Nu har vi varit igång i fyra år och rutinerna börjar så smått sitta. Numera heter vi Språkintroduktion och är ett av gymnasiets introduktionsprogram.

Idag är en stor dag. Två av de första eleverna vi hade tar studenten. Vi har varit på deras två skolor och gratulerat dem. Det kändes bra. För fyra år sedan var en av dem i princip helt nybörjare och den andra hade läst svenska i ett halvår. Det är helt otroligt att de redan nu har genomfört en gymnasieutbildning.

De hade turen att få börja gymnasiet med bara några få svenska betyg. De fick lov att lära under vägen och har jobbat häcken av sig för att klara utbildningen. De fick en utmaning och tog den.

För mina nuvarande elever är det svårare. Kraven för att få gå gymnasiet är högre och många kommer istället att få ta andra vägar till en examen. Det är synd att de hamnar ännu mer utanför den värld som deras jämnåriga lever i.

Idag är jag i alla fall både glad och stolt över ”mina” studenter. Självklart uppvaktades de med en bok. Det var ju jag som shoppade.

 


4 kommentarer

MalinC · juni 5, 2012 kl. 12:25 e m

Undersökningar visar ju hela tiden hur skillnaderna ökar i den svenska skolan och hur vissa elever halkar efter rejält med underkända betyg. Dina elever borde ju vara de elever som har sämst chans att klara sig? Eller hur är det? Vilka resurser behövs för att de ska kunna gå ut gymnasiet med fullständiga betyg?

  Linda O · juni 5, 2012 kl. 5:31 e m

  Ja hjälp du, en hel del resurser, men kanske framför allt lärare som är medveten hur man kan arbeta språkutvecklande i alla ämnen så att de har en chans. Bra elevvård och små grupper med lärare som har rätt kompetens. Sen behöver de såklart en egen motor också.

   MalinC · juni 7, 2012 kl. 9:26 e m

   Mer sådana grupper som du undervisar i med andra ord! För självklart måste det ju vara så att vem som helst inte kan göra det här jobbet. Rätt kompetens är ju så viktigt!

    Linda O · juni 8, 2012 kl. 12:24 e m

    Kompetens? Nej, nej, hämta du någon från närmaste busshållplats…

Kommentarer är stängda.