I våras var jag och mina två språkintrokollegor på utbildning hos RFSU i Göteborg. Det handlade om hur man kan undervisa om sex- och samlevnad på lätt svenska och ett projekt som går ut på att arbeta fram ett material som kan användas i skolan.  Under fyra tillfällen i vår kommer två informatörer och har seminarier med eleverna. Vi lärare är med och arbetar med ämnet mellan deras besök också.

Jag måste säga att vi var rätt nervösa då flera av våra elever vägrat att vara med när t.ex. ungdomsmottagningen informerat om sin verksamhet. Första gången RFSU var hos oss i v.6 kom väldigt få. Kändes sådär, men lektionen blev ändå bra. I fredags var de fler och viktigast av allt var att de faktiskt verkade riktigt intresserade.

Undervisningen är rolig, tydlig och informativ. Eleverna får med sig många ord som även vi lärare redan gått igenom, eller repeterar efteråt. Allt för att det ska fastna ordentligt. Stämningen i fredags var väldigt avslappnad och jag har sällan skrattat så mycket som när vi tävlade i en kondomstafett.

Nu är projektet i slutfasen och de som leder det ägnar mer och mer tid åt att sammanställa sitt material och mindre tid åt att åka runt i skolor, men bor du i närheten av Göteborg och har elever som skulle behöva information om sex och relationer på lätt svenska tycker jag definitivt att du ska kontakta dem.