Ibland kanske man ska tänka efter före. Som att inse att landets lärare och förskollärare utgör en hyfsat stor yrkesgrupp och att det då är lika många som kommer att ansöka om en legitimation om det nu blir krav. Till 2015 skulle vår legitimation vara ett krav, men nu har Skolverket vänt sig till regeringen då uppdraget varit mer krävande än beräknat. Vad jag förstår kommer kravet på lärarlegitimation att skjutas upp. Förklaringen är att reglerna för vad som egentligen är en behörig lärare inte är direkt glasklara. Det har alltså varit svårt att avgöra exakt vilken behörighet en lärare har. Borde inte det ha varit klart innan tanken på en legitimation kom så här långt? Många har redan skickat in de dokument som krävts och väntat sedan i augusti på att få sin legitimation utfärdad.

Vi har hört skräckhistorien om anställda från bemanningsföretag som används till uppgifter som måste tolkas som myndighetsutövande. Vad händer nu? Ungefär 2000 av de ca 87000 som redan ansökt har fått en legitimation utfärdad. Är den korrekt, eller inte? Totalt bör 180000 lärare ansöka om yrkeslegitimation. Jag är en av de många som inte gjort det ännu. Dels för att jag är skeptisk till idén som sådan, men också för att jag räknade med att det skulle bli trassel av det här slaget. Tanken  må vara god i teorin, men i praktiken funkar det inte alltid och lärarlegitimationen är ett exempel på det.

”En ny tidpunkt för ikraftträdandet får beslutas efter överläggningar med Skolverket”, säger statssekreterare Bertil Östberg i ett pressmeddelande. Hur och när undrar jag.