Året började lugnt med sex veckor i Thailand. Helt klart något av det bästa vi gjort. Både ungarna och vi mådde bra av all tid tillsammans.

Mycket har i år handlat om den lärobok jag skriver i engelska inför steg 5. Nu är den i princip klar och vi håller för fullt på med lärarhandledningen. Ska bli väldigt spännande att få se den färdiga boken.

Att skriva är något jag alltid drömt om och att den här chansen plötsligt dök upp är helt otroligt. Jag är glad att jag vågade tacka ja dessutom och måste säga att det varit grym fortbildning på många sätt.

På jobbet har det varit mycket nytt, speciellt nu i höst då IV blivit IM. För mig personligen har det inte betytt jättemycket, då jag bara är på Språkintroduktion, men det faktum att fler ämnen ska erbjudas gör att resurserna sprids ut och flyttas om. Mest har det betytt att arbetslagen splittrats väldigt och det är tråkigt. Alla stressar runt som galningar för att hinna med mer på samma tid. Vi har däremot fått en ny rektor som vågar vara mer pedagogisk ledare än andra chefer vi haft och det kan bli riktigt bra.

Ny läroplan betyder också att det, som alltid, behövs förändringar. Vi har arbetat utifrån den gamla i år, men självklart sneglat på Lgr-11. Jag tycker om den, både de inledande sidorna där vårt gemensamma uppdrag förklaras, men också att kursplanerna är mer konkreta. Det behövs fortfarande tolkning, men mycket av de tolkningar jag gjorde av LPO-94 och som jag slagits mycket för, är nu tydligt nedskrivna i Lgr-11. Jag tänker då främst på att fokusera på processen, inte bara produkten och att formativ bedömning ska gälla.

Jag är också glad att jag har ett utökat kollegium här i bloggvärlden och på twitter. Jag har inte deltagit i så många #skolchatt, men de jag varit med i har fått mig att verkligen tänka över vad jag tycker. Ni gör att jag ännu mer vill hänga med i vad som händer i skolans värld, lära mig mer och slipa mina argument. Jag lärt mig massor av er alla, tack för det!

Nu är det 2012 och jag önskar att det blir det år då min kompetens som lärare i svenska som andraspråk tas mer på allvar. Vi arbetar i motvind och står ofta väldigt ensamma. Jag önskar mig kanske helt enkelt ett år med mycket lyssnande och dialog.

Jag hoppas också på en bra avtalsrörelse och att det äntligen blir lärarnas tur. Det har snackats så mycket, men nu är det dags för handling.

Kategorier: Lärartankar