De flesta av våra elever är myndiga och få av dem har dessutom föräldrar som förstår svenska så väldigt bra. Vi brukar därför inte ha något traditionellt föräldramöte, utan satsar istället på rejäla utvecklingssamtal på ungefär en timme med tolk. Någon gång är det dock trevligt att samla alla och minst en gång per år har vi haft någon form av sammankomst där vi ätit eller fikat och pratat om vad vi gör i skolan.

Igår kom nya och gamla elever till ett sådant möte. Eleverna hade bakat och vi hade dukat fint i klassrummet. Några hade med sig föräldrar och syskon och två elever hade med sig sina barn. Vi lärare berättade lite om klassen och om viktiga personer i skolan. Vi talade kort om hur vi jobbar och sedan fick eleverna kort presentera olika saker som varit viktiga för dem under terminen.

De elever som slutat hos oss berättade om vad de gör nu. Någon går på folkhögskola, flera läser på nationella program, några går på komvux, en är mammaledig och några jobbar. Speciellt föräldrarna, men även eleverna tror jag mådde bra av att få veta att det finns mycket olika saker man kan göra efter språkintroduktion.

Extra roligt var det att träffa eleven som jag gick ett antal rejäla ronder mot under första året. Han var en arg ung man, med en kvinnosyn som inte kändes helt okej och som provocerade mig något enormt. Att jag skulle säga till honom vad han skulle göra funkade inte alls. Dessutom var allt haram enligt honom och vi diskuterade religion en hel del. Redan under vårterminen första året började vi forma en bra relation, men det var minst sagt lite knackigt i början.

Nu är han en mogen man, varm, vänlig och otroligt klok. Det är alltid lika trevligt att behålla kontakten med elever som slutat och få följa deras utveckling. Han läste drama på folkhögskolan nu och skulle börja med bibelstudier nästa år, då hans tyckte att det var så spännande att läsa om bibeln.

En kväll full av kramar, det är kanske det bästa med mitt jobb. Vilken otrolig ynnest det är att få arbeta med det jag gör. Själv kände jag en enorm stolthet över både nya och gamla elever. Vilka fantastiska ungdomar det är. Det känns skönt att verkligen arbeta med Sveriges framtid.

Kategorier: Elevtankar