Inte sällan tar lektioner en riktning som jag kanske inte tänkt från början. Idag blev det mycket prat om vad som hänt under lovet i världen och för eleverna. Någon är från Bangkok och oroas självklart över läget där. Några hade firat Eid och var trötta, men glada. Någon hade upplevt bus eller godis för första gången, blivit så förvirrad att hon erbjudit barnen potatis, kött och sås som hon lagat till middag. De blev överraskade, men tog med sig en plastburk med mat. Någon hade spelat dataspel, andra varit på fester, någon hade besökt lekplatser med sitt barn. Alla var lite trötta inledningsvis, men kom igång.

Det blev två pratiga lektioner. Vi tittade på nyheter, surfade runt på TV4s hemsida och letade bra program. Ett par elever tipsade om bra filmer de sett. Jag berättade om mitt lov och om lillebror som fyller fem idag. Jag berättade om tröjan som han klippt sönder för några veckor sedan och att han fått en ny i present. Diskussionen blev hetsig då eleverna började diskutera huruvida det var rätt eller fel att köpa en ny tröja. Alla fick säga sin åsikt. Många tyckte att han borde fått en ny tröja med en gång, några att han inte borde fått någon alls. Barn ska lära sig att inte förstöra saker, sa en kille bestämt. Eleven som själv har barn höll med, men sa sedan att det är svårt att säga nej om barnet gråter.

Därifrån vandrade samtalet till barn. Hur är det att ha barn som ung? Tjejen i klassen berättade lite. De andra fick fundera på om och i så fall när de vill ha barn. Ingen var speciellt sugen just nu. Möjligen när de är runt 25.

Barn ledde till äktenskap och en elev sa att hon inte förstår det här med sambo. Någon annan kontrade med att det var jättebra att man kan bo ihop utan att vara gift.

Får man gifta sig när och med vem man vill? En känslig fråga som vi talar om ofta. Tror att det är viktigt att ta upp den naturligt när det finns tillfälle. Eftersom jag var på sexkurs i onsdags tog jag upp rättigheten att älska den man vill, oavsett kön, ursprung och oavsett vad andra säger. Vi talade också om rätten att ha sex när man vill, med vem man vill och rätten att säga nej. Kan man säga nej till sin pojkvän om man inte vill ha sex?, undrade någon och jag behövde inte svara själv, det gjorde en annan elev och jag hängde på. Självklart kan man säga nej även om man är ihop och ett nej ska respekteras.

Ett kontroversiellt ämne och alla deltog inte i samtalet, men ganska många. Återigen tror jag att de inte kan höra detta för många gånger. Dessutom är det fler som vågar delta i samtalet för varje gång vi talar om det. De andra lyssnar i alla fall och förhoppningsvis fastnar tanken.

Så kan det gå en vanlig måndag när planen är att berätta lite om vad som hänt under lovet. Det blir inte roligare än man gör det…