Ni är säkert väl bekanta med Cirkeln redan nu. Maken till hype av en ungdomsbok har jag sällan sett. Frågan är då om den är värd all uppmärksamhet. Jag säger definitivt ja. Om en tant som jag dras med så i en bok för ungdomar kan jag lova att de som tillhör målgruppen definitivt kommer att göra det också.

Ett skolår följer vi några elever på Engelsfors gymnasium. Höstterminen har knappt hunnit börja innan det lilla brukssamhället Engelsfors drabbas av en tragedi. På en av gymnasiets toaletter hittas eleven Elias död. Självmord tror många, men hans bästa kompis Linnéa hävdar med bestämdhet att han aldrig skulle komma på tanken att ta livet av sig. På hans begravning håller skolans drottning Ida ett tal och Linnéa mår mest dåligt.

Flera tjejer på skolan råkar ut för konstiga saker. De vaknar ur hemska drömmar och luktar brandrök och en kväll då blodsmånen lyser samlas de alla på samma plats. Det är nu de inser att de är utvalda.

Jag borde inte gilla det här. Jag gillar inte fantasy och borde släppt den här boken med en fnysning redan efter några sidor. Nu gjorde jag inte det. Det gick inte då jag drogs med i tjejernas öde.

Cirkeln är så mycket mer än en fantasybok. Den handlar också om identitet och den svåra tiden som det ändå är under tonåren. Det handlar om att våga tycka om sig själv, att våga ta rätt beslut och att den man inte trodde sig ha något gemensamt med kan visa sig vara en riktig vän. Det är sex mycket olika tjejer vi får träffa. Förutom Ida och Linnea är det Anna-Karin, den mobbade svett-horan, Vanessa som lever genom sin pojkvän Wille, Rebecka som svälter sig och försöker vara perfekt och så Minoo.

Minoo är en favorit. Hon är den som inte riktigt passar in. Absolut inte utanför eller mobbad som Anna-Karin, men ändå annorlunda och lite utanför. Hon är också den som har svårast att hitta sina magiska krafter och som inte riktigt vågar släppa sin kontroll fullt ut.

Jag gillar att de sex huvudpersonerna är olika och att de är det utan att bli för stereotypa. Författarna tar väl han om karaktärerna och låter dem utvecklas hela tiden. Det är bra, då ungdomsböcker inte sällan stannar vid det platta och endimensionella.

Eleverna då? Gillar de Twilight så lär de gilla det här. Med tanke på att boken är drygt 500 sidor tjock kommer många säkert att rata den och det faktum att bokens huvudpersoner alla är tjejer kommer säkert skrämma bort en och annan kille.

Går du i åttan, nian eller gymnasiet och är en god läsare tror jag att den här boken funkar fint oavsett kön. Den är inte svår att läsa trots sina många sidor då den är både välskriven och spännande.


1 kommentar

Paperback Lover · maj 17, 2011 kl. 9:27 f m

Men Linda, du är väl ingen tant heller 🙂
Jag har Cirkeln kvar att läsa och längtar tills den kommer på pocket, som vanligt.

Kommentarer är stängda.