I USA firas imorgon Teacher Appreciation Day och faktum är att lärarnas hyllning ges en hel vecka då 2-6 maj är Teackers Appreciation Week. Inte så ofta vi hyllar lärare här direkt. Jag hade nöjt mig med en dag.

Utbildningsministern Arne Duncan hyllar lärarna i ett öppet brev och först tänkte jag att det var fantastiskt vilken stöttande politisk företrädare amerikanska lärare har om man jämför med de svenska. Samtidigt inser jag att även hans ord om ökad status kan vara luftslott.Den stora skillnaden är dock att Duncan syftar framåt och inte som Björklund bakåt. Duncan utgår också ifrån att lärarkåren är kompetent och vill lyssna på deras åsikter i debatten. Vad vill Björklund?

Working together, we can transform teaching from the factory model designed over a century ago to one built for the information age. We can build an accountability system based on data we trust and a standard that is honest—one that recognizes and rewards great teaching, gives new or struggling teachers the support they need to succeed, and deals fairly, efficiently, and compassionately with teachers who are simply not up to the job. With your input and leadership, we can restore the status of the teaching profession so more of America’s top college students choose to teach because no other job is more important or more fulfilling.

In the next decade, half of America’s teachers are likely to retire. What we do to recruit, train, and retain our new teachers will shape public education in this country for a generation. At the same time, how we recognize, honor, and show respect for our experienced educators will reaffirm teaching as a profession of nation builders and social leaders dedicated to our highest ideals. As that work proceeds, I want you to know that I hear you, I value you, and I respect you.

 

Visst finns det likheter mellan våra två länder. Även här behöver vi se till att läraryrket blir så attraktivt att de bästa vill bli lärare. Det behöver dock inte per automatik betyda att de som är lärare nu inte är de bästa. Det glöms ofta att det faktiskt finns bra lärare i svenska skolan idag. Kanske ska de firas en dag eller så.

Eller förresten, alla dagar är väl min dag egentligen. Idag fick jag till exempel ett gäng goa kramar från mina elever. Den sortens uppskattning får kanske inte alla. Eller?


2 Comments

Morrica · maj 2, 2011 at 9:50 e m

Det finns en lärardag. Det är dagen efter kanelbullens dag, och försvinner helt i glansen från detta bakverk.

    Linda O · maj 3, 2011 at 7:59 f m

    Kan också tycka att kanelbullar är rätt viktiga att fira. Och som sagt, just uppvaktningen av elever kommer väl titt som tätt utan lärardagar. Trots detta säger kanske fokuset en del om inställningen till lärarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.