Bokcirkeln gick vidare igår och nu har vi läst drygt 150 sidor. Jag måste säga att hela projektet, efter förra veckans svacka, går över förväntan. Alla läser, de flesta gör uppgifterna till. Vi har dessutom haft väldigt många intressanta och givande diskussioner.

Igår hade jag förmånen att kunna dela upp klassen i två grupper och hade ett tjejsnack och därefter ett killsnack. Med tjejerna kom samtalet att handla mycket om killkompisar och huruvida man kunde ha det, eller om killar var parners och inget annat. De flesta var helt inne på att man måste kunna ha kompisar av båda kön, men vissa hade bara killkompisar i skolan. Vi pratade därefter en del om svartsjuka och om det skulle vara svårare att ha killkompisar när de gift sig. Jag kan bara titta på mig själv och kostatera att mina bästa kompisar från förr som råkar vara killar har försvunnit bort. Det blir några sms, ofta om fotbollsallsvenskan, men inte mycket mer tyvärr.

Adam och Jacob pratade vi en del om också. Favoriten är helt klart Adam och alla hoppas att Agns ska bli ihop med honom. Någon hade läst ut boken och höll på att avslöja slutet, men de andra skrek och lyckades stoppa henne. De gillar boken, men blir ibland lite trötta på Agnes för att hon tänker för mycket. ”Det är som om hon mobbar sig själv”, sa en tjej och det är rätt talande.

Med killarna blev det en lite annorlunda diskussion. Framför allt en kille var helt vansinnig på Agnes och menade att det var skittråkigt att läsa om hur hon funderade på sina kläder och hur hon ska se normal ut. ”Hon är i en ny skola nu och har nya väner. Varför tänker hon så mycket”, sa han frustrerat. ”Men hon har inget självförtroende” sa en annan och samtalet kom att handla mycket om självförtroende. Hur man får det, om man kan förlora det, vad man kan göra för att bli säkrare. De var alla överens om att det inte var Agnes fel att det var dåligt i den gamla skolan. Hon var bara sig själv och det var bra, men de var lite oroliga för att hon skulle göra om sig så mycket att det blev fel även här. Rådet från grabbarna var alltså ”skärp dig, slappna av och njut av att ha kompisar”. Adam imponerade inte heller så mycket. Mer gillade de Jacob som vågar vara annorlunda.

Läsningen går vidare och nästa vecka ska boken vara utläst. Det ser bra ut för de flesta måste jag säga! Roligast är att den elev jag var orolig inte skulle hänga med alls har varit helt klockren så här långt. Ett par av eleverna som är på väg mot G har dock gjort mig lite besviken. De läser, deltar lite i samtal, men gör inte så mycket mer. Tråkigt. Budskapet till dem igår var att de behöver lägga på ett kol så att jag slipper dem till hösten. Med mycket glimt i ögat vill jag säga. Viktigt är dock att de förstår att jobbet måste göras, kunskaperna måste visas.

Fortsättning följer…