Jag tänkte tipsa om några lättlästa böcker som mina elever gillar. Det handlar alltså inte om en fullständig beskrivning av LL-förlagets böcker, utan bara några guldkorn. Alla böcker hittar du här.

Bögslungan av Per Alexandersson är en bra och lättläst bok för ungdomar. Den handlar om Max som går i nian och hans möte med den mobbade Niklas. Fundig förklaring till titeln utlovas!

I samma båt av Sara Wadell erbjuder lite tuggmotstånd, men de elever som läst den tycker om den trots att det egentligen inte är en ungdomsok. Istället får vi möta Hassan som var båtbyggare i Iran, men i Sverige är en misslyckad figur som sitter hemma och häckar. Hans fru och barn trivs i sitt nya hemland, men han gör det definitivt inte.  Till slut mer eller mindre tvingar hans fru honom att ta ett volontärjobb.

I stormen ska du dö av Anna Jansson är en spännande roman om svartsjuka och hämnd. Jag gillar de deckare som är skrivna direkt för LL-förlaget. De förkortade är många gånger för svåra att hänga med i för mina elever.

Jag älskar dig – svenska kärleksdikter med CD är en bra samling dikter att arbeta med.

Klotter och kärlek av Simonette Schwartz handlar om coola Johan och duktiga, tysta Emelie som blir ett par. Lite stereotyp, men spännande bok.

Saba – Sanningar och lögner är även den skriven av Simonette Schwartz. Den handlar om Saba från ritrea och hennes familj. Jag har flera elever som läst och gillat den, men det märks tydligt att de inte förstått allt mellan raderna. Läsupplevelsen blir okej ändå och det är en bra bok, men den är inte helt enkel.

MSN – Maja söker Noa av Eva Salqvist handlar egentligen om lite för unga personer för att många av mina elever ska uppskatta den, men några har läst den med behållning. Viktigt tema med säkerhet på internet.

När natten är som mörkast av Britt Engdahl är en läskig historia om 13-åroge Max som får besök av en kvinna som verkar vara ett spöke. Även den här har lite för unga huvudpersoner, men är ändå tillräckligt spännande för att locka några att läsa.

Ondskan av Jan Guillou fungerar bra även i förkortad och förenklad form även om det ”fattas” en hel del djup. Historien stämmer bra med filmens och det är en fördel om man vill arbeta med både film och bok.

Vampyren i Blackeberg är den lättlästa versionen av Låt den rätte komma in som är en bearbetning som fungerar väl.

Kategorier: Boktips

6 kommentarer

Karolina från LL-förlaget · mars 11, 2011 kl. 11:49 f m

Tack för inlägget!

Det är väldigt roligt att läsa om vilka böcker som fungerar för dina elever, vi är väldigt nyfikna på sådant såklart och ska fortsätta läsa din blogg. Hoppas det är ok att vi länkade till inlägget från vår facebooksida? Adress: http://www.facebook.com/pages/LL-f%C3%B6rlaget/199261700099304

Jag kan dessutom avslöja att Anna, Hanna och Johanna håller på att gå till tilltryck i pocket. Så den bör snart dyka upp på hemsidan även den, jag ska be de ansvariga att se till att det sker.

Med vänliga hälsningar,
Karolina
LL-förlaget

Annelie · mars 10, 2011 kl. 8:03 f m

Den lättlästa versionen av Anna, Hanna och Johanna är väldigt bra, och ger många ingångar till vidare arbete och diskussion.

    Linda O · mars 10, 2011 kl. 11:01 f m

    Tycker också jättemycket om den, men hittade den inte på LL.s sida och tog därför inte med den. Det är helt klart en av de bearbetade böcker som funkat bäst.

Kommentarer är stängda.