Igår fick jag för första gången min nyskrivna guide som jag gjort för Vilja förlag, ett förlag som specialiserat sig på lättläst litteratur och som de senaste åren också gett ut bearbetade klassiker. Flera av dem har jag läst och gjort arbetsmaterial till. Det som står klart är att bearbetade böcker håller högre klass än de gjorde förr. Visst är det så att allt från originalboken inte finns kvar, men det är egentligen ganska bra. Istället för att skriva lite om allt är de nyare bearbetningarna mer likt en filmatisering där de viktigaste karaktärerna och de viktigaste händelserna finns med. Mycket har dock skalats bort.

Guide till bearbetade klassiker är den fjärde guiden i serien. Det är en guide i litet format, men med tydliga uppgifter och förslag till planeringar. Mycket utgår ifrån att eleverna läser gemensamt, men det finns också förslag på hur undervisningen kan se ut om eleverna läser olika böcker.

Exempel på bra bearbetningar utgivna av Vilja förlag är Kallocain av Karin Boye, Mrs Dalloway av Virginia Woolf och Pennskaftet av Elin Wägner. Det är tre böcker jag läst i original och har i hyfsat färskt minne, vilket gör att jag lättare kan jämföra med bearbetningen.