Fördelen med just Hegas lättlästa böcker är att många av dem är mer vardagliga än vad lättlästa böcker tenderar att vara. Nackdelen är att de ibland är väl tunna rent innehållsmässigt, vilket faktiskt kan försvåra arbetet med texten för mina elever som inte har den förförståelse som svenska elever har. Till alla böcker finns elevfrågor som med fördel kan användas som stöd för läsningen. Genom att svara på frågor får eleverna hjälp med att förstå vad som är viktigt i boken.

Jag tänkte tipsa om de böcker jag och mina elever har läst:

Nollan av Beth Goobie är ingen munter historia, men den är definitivt populär bland eleverna, även bland dem som närmar sig 20. Boken rekommenderas från 15 år. Den finns även på engelska och då heter den Something Girl.

Boken handlar om Sofi som gör allt för att bli älskad av sin far, men till ingen nytta. Han misshandlar sin dotter och boken handlar om hur hon till slut vågar berätta och söka hjälp. En stark bok som jag rekommenderar att läsa tillsammans. Vi körde bokcirkel om den förra året.

Kär i New York av Carrie Mac är en fin kärlekshistoria mellan Hope och Nat. Två tjejer alltså, vilket vissa av mina elever inledningsvis kan ha lite svårt för. Jag kan reagera på att allt går lite väl lätt för tjejerna, men jag tycker trots allt att det är bra med en solig kärlekshistoria. Lite tjockare än de flesta andra av Hegas böcker, men den funkar bra bland eleverna när de väl vågar läsa den.

Jag ser dig av Mårten Melin är en av  mina favoriter, men det krävs ganska god läsvana för att ta sig igenom den. Inte för att orden i sig är komplicerade, men för att de övernaturliga dragen kan vara svåra att ta till sig. Om man inte förstår att Annika inte finns på riktigt, trots att Ronja ser henne, blir det väldigt svårt att fatta vad boken egentligen handlar om. Kanske är det lättare för svenska elever, då mycket bygger på att man vet vilka namn som är omoderna, hur skolan i Sverige funkar osv. Men som sagt, jag tycker att den är grymt bra och för elever som gillar lite mystiska elever kan den funka bra.

Din syster Elina av Inger Granberg är också en favorit. Den är ganska enkelt uppbyggd och kan därför läsas även av de elever som inte har så god läsvana. Enda nackdelen är att huvudpersonen bara är 14 år, vilket kan vara lite känsligt ibland. Boken rekommenderas också från 11 år.

Varning! Livsfara av Gunnar Åberg är en spännande bok om några ungdomar som klättrar in genom ett hål i ett staket och tar sig in i en bro. De borde inte alls vara där och dessutom är de jagade. Flera av mina elever, både killar och tjejer har läst och gillat den här boken. Det går att diskutera mycket kring den, både gällande vad man får och inte får göra och hur man ska behandla varandra.

Minns du? av Norah McClintock är också en spännande bok som främst verkar tilltala killar. Den handlar om David som blir misstänkt för att ha mördat sin styvfar. Det är lite klurigt att hänga med i handlingen och passar inte rena nybörjare. Boken finns också på engelska och heter då Tell.

Ola, Peter och Emma av Hans Peterson är mycket, mycket tunn och ofta den första bok mina elever tar sig igenom. Den handlar om Ola som gillar Emma och är kompis med Peter som blir ihop med Emma. Lättläst med ett innehåll som leder till diskussioner.

Vikarien av Åsa Storck är en söt liten bok som är bra för elever som inte läst så mycket. Visserligen kan jag ha synpunkter på budskapet att det viktigaste som finns är att hitta en kille, men det går ju att diskutera i gruppen under och efter läsning. Moa är utåtriktad och Samra är blyg, men de är kompisar. Moa har alltid en kille på gång och tjatar på Samra att hon ska bli mer öppen och gå ut mer.  Trots att Samra är så blyg träffar hon en kille som är vikarierande instruktör på hennes yoga-pass.

Från och med hösten 2011 är de nya böckerna från Hegas också innehålla en cd-skiva där boken finns inläst. Grymt bra tycker jag!

 

 


2 kommentarer

Anna Hjerpe · mars 7, 2011 kl. 8:40 f m

Hej Linda,

det känns alltid glädjande att höra att våra böcker hamnar rätt och fyller sitt syfte, nämligen att hjälpa alla att bli bättre i sin läsning och läsförståelse. Vad gäller kortfattade miljöbeskrivningar i vissa titlar så har vi tagit oss till detta, vi håller på att justera vår bearbetning till lättläst just nu.

Sedan vill jag bara korrigera den sista raden. Redan nu i vår så finns böcker där ljudboken ingår. Än så länge har 7 sådana titlar kommit ut och i april kommer 5 till. Detta är en satsning vi tror mycket på, kul att du också uppskattar den.

Vänligen

Anna Hjerpe
Förlagschef

    Linda O · mars 7, 2011 kl. 2:24 e m

    Det låter jättebra med ljudböcker! För många är det mycket lättare att lyssna och följa med i boken än att bara läsa (eller att bara lyssna för den delen).

Kommentarer är stängda.