Planen är att få igång mina elever att skriva och att faktiskt hjälpa dem finna lite inspiration. En skrivarblogg är igång och jag kommer helt klart att fylla på med övningar från fina Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson som belönades med Augustpriset 2009.

Det är verkligen en helt galen bok i ordets bästa bemärkelse. Egentligen är det en bok att äga, då det är omöjligt att återge den fantastiska lay-outen. Budskapet är att det egentligen går att skriva om  vad som helst, hur som helst, när som helst och definitivt var som helst.

Tärningen är ett viktigt hjälpmedel och det finns otaliga övningar där skribenten uppmanas att låta tärningen bestämma vad texten ska handla om.

Ålder? Slå tärningen två gång. En femma och en fyra ger åldern 54.

Den här övningen gillar jag:

Skriv upp 10 vackra ord. Det kan vara ord som är vackra för att de beskriver något vackert – vänskap, solnedgång, glasstårta. Eller ord som låter vackert – flimmer, skenben, sammelsurium.

Be att få 10 vackra ord från någon annan – pappa, moster, en kompis, din lärare, grannen…

Nu har du 20 vackra ord. Använd minst 10 i en dikt.

Gör likadant med fula ord. 10 egna + 10 från någon annan. Skriv sedan en dikt med minst 5 ord från vacker-listan och 5 ord från ful-listan.

Skriv om och om igen är en rolig och inspirerande bok. Övningarna är tydliga och inte sällan lite galna. Jag kommer definitivt att använda mig av den i mitt arbete, men ska nog faktiskt våga mig på att göra några övningar själv. Ordlistor ska jag definitivt göra. Det kan bli ett blogginlägg kanske.


5 kommentarer

Annelie · mars 5, 2011 kl. 11:18 e m

Håller med, det är en fantastisk bok. Köpte den nyligen och blev sittande på ett café med den ganska länge innan jag kunde ta mig hem.

Ida · mars 2, 2011 kl. 9:10 e m

Åh, låter ju jättebra!
Såna övningar funkar ju perfekt i mina älskade ämnen engelska och spanska. Toppen. Ska ta och skriva upp den på min köpalista!

    Linda O · mars 2, 2011 kl. 9:23 e m

    Spanska? Behöver friska upp min gamla skolspanska. Har tips på bra sajter och/eller läroböcker?

Mia · mars 2, 2011 kl. 8:59 f m

Jag älskar den boken. Mina elever älskar den boken. Man måste äga den!

Om bloggen som extramaterial · mars 3, 2011 kl. 11:11 f m

[…] jag skrev om skrivarboken Skriv om och om igen nämnde jag att jag startat en skrivarblogg för mina elever. Varje vecka publiceras en ny […]

Kommentarer är stängda.