Ibland känner jag verkligen för att byta yrke. Inte för att jag inte tycker om det, för det gör jag trots alla timmar som ägnas åt papper och möten. Eleverna gör mitt yrke till något speciellt och i 9 fall av 10 är det positivt.

Det som gör mig så trött är inte den låga lönen eller den höga arbetsbelastning. Istället blir jag förbannad av att alla tycks veta exakt hur vi lärare är och alla tycker dessutom att det är okej att hacka på en hel yrkeskår för att man själv gått i skolan och med all säkerhet råkat ut för någon dålig lärare.

Jag är trött på att ha ett yrke som dagligen diskuteras i media. Ett yrke vars utövare trycks ner på bästa sändningstid. Jag vill inte tillhöra en yrkesgrupp som det tydligen är okej att hacka på, skratta åt och behandla totalt respektlöst.

Ibland tänker jag att det är både konstigt och lite löjligt att de flesta jag umgås med är lärare, men så går jag på en fest där någon som fått lite för mycket i sig börjar diskutera sina gamla lärare som inte kunde sätta betyg, eller deras barns lärare som bara sätter betyg på de elever han eller hon tycker om, eller en inkompetens lärare som han eller hon hört talas om.

”Ska det verkligen vara så?” ”Får en lärare verkligen sätta dåligt betyg på någon för att h*n inte tycker om en elev?” ”Vet du vad mitt barns lärare sa när jag var på utvecklingssamtal förra gången?”

Och där sitter jag och ler lite stelt och säger att det låter ju konstigt och det är ingenting jag har upplevt och så blir jag plötsligt väldigt, väldigt kissnödig och ursäktar mig.

Ska det verkligen vara så?

Kategorier: Uncategorized

3 kommentarer

Ida · mars 2, 2011 kl. 9:04 e m

Bra skrivet! Känner likadant, och då har jag ändå bara jobbat som lärare i två månader…
Från den dagen jag sa till folk att jag minsann bestämt mig för att bli lärare har man ju hört människors åsikter om lärare, antingen bra eller dåliga, och det är ju som du säger, detta grundar de på att de själva faktiskt gått i skolan och vet hur det ser ut!
”Och så har ni ju åtta veckors sommarlov, det är väl en stor del i att man väljer att bli lärare?” – den kommentaren har jag hört 1000 gånger och jag blir lika upprörd varje gång. Vad tror folk att lärare gör egentligen? Sitter och dricker kaffe och skvallrar och har en lektion någon gång då och då?

Oj, nu blev det långt och drog nog iväg från ämnet lite också… Men så blir det ibland. 😀

    Linda O · mars 2, 2011 kl. 9:24 e m

    Klart vi dricker kaffe och skvallrar hela dagarna. Kakor äter vi också.

Klara · mars 2, 2011 kl. 6:01 e m

Kan inte annat än att känna igen mig! Speciellt också när ”rankningen” som presenterades i bl.a. senaste numret av Skolvärlden visar att den skola man arbetar på hamnar i botten. Och vad gör kommunens politiker? Jo, de ”läxar upp oss” och säger att det krävs mer engagemang från lärarna. Penningfrågan när det gäller lärartäthet, lärarlöner och peng/elev säger de är en marginell fråga….

Kommentarer är stängda.