Just nu har jag tio elever i min grupp med de elever som kommit längst i svenska. De har varit i Sverige mellan 1,5 och 2 år och tre av dem klarade just nationella proven för år 9 i Svenska som andraspråk. Helt fantastiskt.

Ytterligare en klarade läsförståelsen, men inte uppsatsdelen och en femte skulle kanske ha klarat det om hon mått bättre än hon gör just nu. Lägg där till fyra elever som läser ganska bra och en som inte är så läsvan, men har en galet stark vilja.

Denna grupp elever ska läsa Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck, som jag valt för att det är en bra, vardaglig, hyfsat lättläst bok som passar elever mellan 16 och 19 år och dessutom borde funka för både killar och tjejer. Läs mer om boken i min bokblogg enligt O.

Nu när jag läste om den med ”elevögon” märkte jag att den innehåller en hel del klurigheter, men tanken är att alla ska försöka och att det är helt okej att byta bok om det inte funkar. Man gör så gott man kan gäller alltid i vår klass och det känns bra.

Jag kommer att guida dem ordentligt och det brukar vara lättare att läsa tillsammans med andra än att läsa själv.

Vi kör igång på torsdag med att gemensamt läsa ett eller två kapitel och se till att få koll på alla personer. Jag har också förberett en läsplanering och ett gäng bokfrågor som ska fungera som stöd för läsningen.En fråga ska besvaras skriftligt varje vecka i vår bokcirkelsblogg. I bloggen har jag också lagt upp information om Johanna Lindbäck och boken.

En gång i veckan har vi ett bokcirkelsmöte i mindre grupp. Det brukar vara ganska lagom att sitta 4-5 personer tillsammans. Under mötet diskuteras de frågor som besvarats och dessutom ett tema som kommer att var olika varje vecka.

 

Kategorier: Undervisning

3 kommentarer

En lärarledd lektion · mars 18, 2011 kl. 9:13 f m

[…] bokcirkel om Tänk om det där är jag går vidare och mitt i en ny omgång förkylningar har läsningen stagnerat något. Nu ska vi inte […]

Bokcirkeln går vidare · mars 11, 2011 kl. 6:54 e m

[…] här veckans läsning har handlat främst om kapitel 2-5 i Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck. Alla utom två har läst de drygt 60 sidorna, men alla har läst så långt […]

Om nationella prov och betygskriterier · mars 2, 2011 kl. 5:58 e m

[…] Som jag redan skrivit klarade flera elever i min grupp nationella provet för år nio i svenska som andraspråk, vilket är helt fantastiskt med tanke på hur kort tid de varit Sverige. […]

Kommentarer är stängda.