Det är alltid lite trevande i början innan man vet riktigt hur bloggen ska utvecklas. Detta trots att jag varit väldigt aktiv bloggare sedan januari 2009, först som Lilla O och nu på bokbloggen enligt O.

Jag tänkte börja med att berätta lite vad som händer just nu och den närmaste tiden för mig. Lite som Liza brukar göra i sina almanacksinlägg.

Det här är faktiskt min första arbetsvecka sedan jullovet och därför är jag, om möjligt, ännu snurrigare än vanligt. Jag har varit föräldraledig och tillbringat sex veckor i Thailand tillsammans med maken och mina två små pojkar. En otrolig lyx att få vara tillsammans så mycket och dessutom i ett varmt land.

Under hösten arbetade jag 80% och skrev på det läromedel jag håller på med en dag i veckan. Från och med denna vecka är det dock heltid som gäller och det kommer att bli spännande att försöka få ihop allt. Tanken är att lugnet från ledigheten ska finnas med mig i alla fall ett tag till. Jag har också planerat att lära mig säga nej. Jag är ändå snart 37 år gammal och ett så komplicerat ord är det faktiskt inte.

De första tre dagarna på jobbet har varit härliga och intensiva. Arbetet med GY2011 är i full gång och för oss på individuella programmet innebär det en del strukturella förändringar. För behörighet krävs nu minst 80 poäng, vilket innebär att vi måste erbjuda fler ämnen än tidigare. Troligen får vi också fler elever.

IVIK blir Språkintroduktion och på pappret ser det ut som att våra elever får om möjligt ännu svårare att ta sig in på ett nationellt program. Jag hoppas att det inte blir så i praktiken då jag är övertygad om att de behöver öva sitt språk tillsammans med förstaspråkstalare.

Tillbaka till kalendern.

Jag håller på att planera ett bokcirkelsprojekt med min grupp i svenska. Tre av dem klarade NP i svenska för år 9, något som gjorde mig både glad och stolt. Förra året prövade de och fick mellan 1 och 5 rätt. Tala om superutveckling. Jag tänker nu utmana både de som klarat provet och de som är på god väg, att läsa en “riktig” ungdomsbok. Inga lättlästa varianter den här gången.

Jag håller på att göra uppgifter till Johanna Lindbäcks Tänk om det där är jag och som andra bok blir det troligen Mats Berggrens Blåögd. Bokcirkelsbloggen är snart färdig och tanken är att de ska diskutera i grupp, skriva protokoll och dessutom göra enskilda skrivuppgifter. Min erfarenhet är att eleverna klarar mer komplicerade böcker om de får mycket stöttning både av mig och sina kompisar.

Det andra projektet just nu är ett mediaprojekt. Tanken är att klassen ska göra en tidning och/eller spela in några inslag. Det kan vara intervjuer, nyhetsartiklar, dikter, recensioner. Huvudsaken är att språket tränas och att eleverna får kunskaper om de texter som finns i tidningar. Vi hoppas att eleverna på skolans journalistutbildning kan hjälpa oss lite. Oftast är det våra elever som blir intervjuade av dem, men nu kanske vi kan få utnyttja dem lite tillbaka.

I engelskan har jag två grupper. En grupp med nybörjare där de just nu tränar på matord. Nästa steg blir att göra menyer och lära sig bra restaurangfraser. Gruppen som kommit längre har snart nationella prov. Dags att börja förbereda.

Just den här veckan blir det ingen engelska då vi ska på teaterelevernas examensföreställningar. Det ska bli mycket spännande.

Nästa vecka avslutas ett grammatikavsnitt och alla ska ha prov. Jag ska också hinna med ett besök på mitt förlag i Stockholm.

Fullt ös alltså. Vad jobbar du med just nu?

Kategori: Undervisning

1 Comment

Anna Kaya · februari 26, 2011 at 1:43 e m

Först och främst vill jag skriva att jag är jätteglad över att du kommer att skolblogga lite igen. Inte för att jag inte uppskattar din bokblogg utan för att jag saknat dina intressanta och tankeväckande inlägg i skoldebatten och framförallt inlägg som rör nyanlända elever!

För det andra, vad jag gör just nu, är att jag håller på med ett genrepedagogiskt bokprojekt utifrån faktaböcker. Mer om det i detta inlägg: http://nyisvenskaskolan.blogspot.com/2011/02/genrepedagogik-det-fungerar.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.