Tittade på Partiledardebatten på Svt Agenda igår och ångrade mig snart. Inga direkta svar på någonting, utan mest en tävling om vem som oftast fick chans att tala illa om motståndaren. Vid ett tillfälle liknade det hela sandlådan och ”du är dum”, ”nej, du är dum” var inte långt borta.

Stadsvetaren Malena Rosén Sundström säger i SvD att skoldebatten var mest intressant, men jag har svårt att hålla med. Intressant på så sätt att den hettade till, men meningslös då det verkar vara helt omöjligt att få Björklund att erkänna att han kanske inte är på rätt väg. Visserligen erkänner han storsint att Alliansen bär viss del av skulden till att vår administration ökat så lavinartat, men han verkar inte fatta att de tidigare betygen och det ökade antalet nationella prov bär stor skuld till detta. Istället ler han lite självgott och menar att förändringar måste få ta tid. Det gör mig helt galen.

Men så är det väl ingen hemlighet att Björklund inte är min största favorit, men tyvärr har oppositionen få konkreta egna förslag. Risken är stor att det fortsätter att gå utför med svenska skolan om ingen plockar bollen och gör något konkret, genomtänkt och forskningsbaserat. Dessutom gärna något som får kosta lite.

Moderaterna föreslår lämplighetstest för lärare och det är inget dumt förslag, problemet är bara att så otroligt få vill bli lärare att det inte finns många att gallra bland. Det är där det måste satsas och då hjälper det inte att ändra lärarutbildningen var och vartannat år. Vi måste få en vettig arbetssituation och en lön som kan locka många in i yrket. Det är viktigare än att satsa pengar på att göra ett urval när urvalet från början är så magert och lärarutbildningen blivit en utbildning som alla kan komma in på i brist på annat.