När hösten började var en av dem mycket arg. Han var arg på alla. Ur hans mun kom den ena otrevligheten efter den andra och många handlade om hemska invandrare.

När hösten började kunde hon inte ett enda ord svenska. Hon fick gå i skolan för första gången på många år. Hennes mun försökte få ur sig vokalerna på det nya språket.

Idag var alla elever och lärare på vårt program på läger mitt ute i ingenstans, eller inte riktigt då det var så nära Landvetter flygplats att vi kunde ägna oss åt plane spotting, men näst intill. Idag möttes dessa två elever på riktigt för första gången. Han och hon tävlade i samma lag i femkampen och samarbetade helt fantastiskt. Han ansträngde sig för att hon skulle förstå och hon pratade mer än gärna med honom. Ett av alla fina möten idag.

En av mina kollegor brukar tala om vikten av neutrala arenor och då menar han egentligen tillfällen att mötas på en plats, i ett sammanhang utan krav. Just idag var en sådan dag. Alla skötte sig exemplariskt och elever och lärare fick verkligen tid att mötas. Vi spelade fotboll, boule och brännboll. Det var poängpromenad, femkamp, vattenkrig, bad och mycket god mat. Och överallt blandades elever ur olika grupper med lärare som de känner väl såväl som lärare de kanske bara sett någon gång. Så otroligt givande och trevligt. Lärarjobbet när det är som bäst helt klart!

Nu sover de förhoppningsvis snart. Jag slapp nattjänst i år och ska istället gå och lägga mig och mina röda axlar i min egen säng.