Det är Alla hjärtans dag och jag ska försöka vara lite extra snäll dagen till ära, men det är svårt med förslag så galna som detta. Inför betyg i år 3. Varför? För att det ska gå bättre för barn till föräldrar utan hög utbildning. Det är alltså ett solidariskt och fint förslag som Moderaterna nu lägger fram. Denna övertro på betyg skulle varit lite gulligt naiv om det inte var barn det handlade om. Barn som ska reduceras till en bokstav.

För Björklund är ett betyg tydligare än ett omdöme. Han menar att det är en bra och tydlig information till barnet och dess föräldrar om hur det går. För mig är betyget just en bokstav. Om du, som vi lärare, lusläser kursplaner och betygskrav blir det kanske lite mer, men för föräldrar och barn blir det bara en stämpel. Tydlig måhända, men ändå bara en bokstav.

Vad händer med en nioåring som får ett F? På vilket sätt hjälper det den framtida kunskapsutvecklingen för detta barn?

Det är för att skolan ska sätta in extra stöd tidigt som betyg ska ges brukar det heta. Då räcker det väl att skolan vet om att den här eleven inte når målen? Självklart ska föräldrarna informeras, men måste nioåringen verkligen få veta att hen är misslyckad? Fråga vilken lärare som helst om hen vet vilka elever som behöver extra stöd och du får ett svar. Fråga sedan vilka av dessa som verkligen får adekvat stöd och du får ett annat svar. Det är fortfarande ekonomin som styr.

Fler nationella prov och betyg tidigare. Mantrat som alliansens politiker upprepar. Forskning visar att det är det bästa. Vilken forskning då undrar jag? Det är roligt att Finland lyfts fram som en förebild. Där ges visserligen betyg tidigt, men några nationella prov för att kontrollera elever och lärare finns inte. Istället finns en respekt för lärare och deras kunskaper. Något som saknas i Alliansens politik.

Men jag skulle ju vara snäll idag. Finns det då inget positivt i Moderaternas 5 punkter? Mer tid i svenska? Jo tack, det vore bra, men om elevernas språk ska utvecklas krävs ett språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen. Sommarskola? Absolut. En frivillig sådan för till exempel nyanlända elever som mina. De skulle älska sommarskola. Att elever som inte når målen erbjuds sommarskola är bra. I övrigt är jag skeptisk. Dags för ny regering och ny skolpolitik. Helst igår. Jag önskar att de som sneglar mot Finland kunde bidra till att öka lärarnas status, inte bara införa betyg tidigt. Och gärna satsa lite på skolan så att det där stödet som vi vet att vissa barn behöver faktiskt kan ges inom den budget skolan fått.

 

 


0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.