”Jag vill ha andra regnkläder”, sa Lillebror. Jag undrade varför. Han berättade att några killar hade sagt till honom att man blir tjej om man har rosa kläder. Hans regnkläder är rosa.

Lillebror är snart sex år. Jag anade att den här kommentaren skulle komma, men är ändå besviken på att den gjorde det.

Vi hade andra regnkläder hemma. Han har fått dem istället. Den rosa ryggsäcken och de rosa strumporna har han kvar. Rosa är en av hans många favoritfärger. Jag hoppas att den fortsätter vara det.

Jag pratade med hans lärare. Hon blev ännu mer upprörd än jag. Jag bad henne att inte göra en jättesak av det och nämna Lillebrors oro för andra. Men jag bad henne att hålla ögon och öron öppna för saker som verkar begränsa barnen.

Jag, Lillebror och Storebror pratade om färger, kläder, killar och tjejer idag. Tjejer har snippa och killar har snopp. Det lär inte förändras av vilken färg de har på sina kläder. Inte heller av vad de leker med, eller hur långt deras hår är. Vi enades om att det var viktigt att få se ut som man vill, leka med vem man vill och med vad man vill. Så länge man är snäll. Det är viktigt att vara snäll. Storebror konstaterade att de som sa så till Lillebror måste tänkt fel.

Jag hoppas att mina barn vågar vara sig själva och att ingen annan begränsar dem. Visst, det handlar bara om regnkläder, men vad blir det nästa gång?