Det finns tydliga teman i lättlästa böcker för ungdomar. Ofta handlar det om att alkohol, droger, sex, mobbing, våld eller rasism. Få av böckerna passar mina nyanlända och ofta väldigt oskyldiga elever. Om en bok har en huvudperson från ett annat land är temat i princip alltid rasism, eller möjligen kriminalitet. Det är synd. Jag saknar vardagliga berättelser där mina elever kan känna igen sig.

Jag har läst fyra lättlästa böcker och tänkte berätta kort om dem:

Trasig av Mårten Melin är utgiven av Hegas, som ofta ger ut lite mer ”balanserade” lättlästa böcker. Den här handlar om Max som går i ettan på estetiska programmet och har ett hemligt förhållande med Ida som går i en naturtvåa. En gång då de har sex går kondomen sönder och några veckor senare meddelar Ida Max, via sms, att hennes mens är försenad. Max är inte alls kär i hennes, utan i ”den lilla punktjejen” Elin och vet inte riktigt hur han ska bete sig.

En mycket lättläst bok som nog kan passa många elever. Språket är enkelt och konkret och ligger på Hegas nivå 2.

Christina Wahlén skriver lättlästa böcker för Nypon förlagGå ensam hem handlar om Julia och Molly som med hjälp av falska id-kort tar sig in på Bellas bar, trots att de bara är 16 år. De dricker lite för mycket och när Julia går hem själv från bussen är hon väldigt full. När hon märker att hon blir förföljd av en kille som hon träffade på baren blir hon jätterädd och hinner precis innanför dörren hemma innan han hinner ikapp henne.  Också denna bok är lättläst, men här förmedlas inte bara händelser, utan även lite tankar och känslor. Budskapet är också väldigt tydligt. Drick inte när du är för ung och gå inte hem ensam.

Om ni bara visste handlar om en kvinna från Somalia som bär khimar. Två tonårspojkar trakasserar henne och från början skriker de bara åt henne att ta av sig ”tältet” och/eller åka hem till sitt land, men det hela eskalerar och pojkarna börjar kasta sten på kvinnan och hennes son som går på dagis. Ingen hjälper kvinnan, trots att det finns människor som ser hur illa behandlad hon blir. De enda som verkar förstå henne är personalen på sonens förskola. Tankeväckande, men väldigt svartvit bok, om varför människor flyr, från vad och till vad.

Festen av Catrin Ankh handlar om Sara som blir utsatt för lögner på Facebook. Kevin, en full kille, försöker kyssa henne på en fest, men hon vill inte. Någon har ändå lyckats ta en bild på kyssen och Kevin lägger ut den på Facebook med en kommentar om vilken hora Sara är som kysser alla. Sara försöker skriva att det är en lögn och boken slutar med att klassens lärare diskuterar Facebooks nackdelar med klassen. En mycket politiskt korrekt bok om ett viktigt ämne. Kanske är den lite väl tillrättalagd och därmed otrolig, men jag hoppas att den fungerar med eleverna.