För mig som skriver lärobok i just engelska är Skolinspektionens granskning av 22 skolors engelskundervisning spännande. Nu är en bok en bok och kan inte fungera på det sätt som granskningen påbjuder, men kanske kan den i alla fall fånga intresset hos eleverna då vi satsat mycket på ämnen och texter som vi tror ska funka. Klart vi tror det förresten. Det tror och hoppas väl alla som skriver en lärobok.

Film, dataspel och datorer använder eleverna för att träna engelska hemma. Då skulle man kunna se det på två sätt. Antingen att vi i skolan ska bygga vidare på detta, eller att vi ska bjuda på något helt annat för att bredda deras kunskaper.

Som vanligt är väl en gyllene medelväg det bästa. Att inte använda datorer i engelska är direkt dumt då det finns så himla mycket kul saker att använda i undervisningen. Film är en självklarhet, men det gäller att göra något med den. Sist såg vi Bend it like Beckham och kunde diskutera allt möjligt. Tills på torsdag ska eleverna skriva om sin egen Passion in life. Jag har sett delar av texterna och de är riktigt roliga att läsa.

Viktigast är att ta tillvara det eleverna kan och bygga vidare på det. Som i alla ämnen. Inte sällan isolerar sig skolan mot omvärlden. Det är synd.

Hur varierar du din engelskundervisning? Har du bra tips på program, sidor eller filmer som funkar bra?

Kategorier: Ämnestankar