Christina Wahldén skyr inte de svåra ämnena och har specialiserat sig på att skriva lättlästa böcker för ungdomar om viktiga ämnen. Ofta blir det väldigt bra, som i Kort Kjol, För bra för att dö och nu senast i I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Ibland blir det kanske lite ytligt som i Heder, men gemensamt för alla hennes böcker att de är viktiga, att de tar ungdomar på allvar och att de bör diskuteras mer efter läsningen.

Nu har jag läst ännu en bok av Christina Wahldén, en mycket aktuell sådan. Ingen behöver veta handlar om Gustaf, lovande skidåkare som ramlar och skadar sig. När han kommer hem från sjukhuset behöver han hjälp med det mesta. Han mamma behöver tyvärr åka på jobbresa och istället ska hans moster Agneta bo med honom. Agneta är yngre än modern, dricker lite för mycket, är olycklig över sin senaste misslyckade kärlekshistoria och söker tröst hos Gustav. Lite väl mycket tröst då hon en dag glider ner hos honom i sängen.

Det är viktigt att prata om vuxna som utnyttjar unga sexuellt. Om de unga som inte vågar prata om det. I detta fallet är det en kvinna som utnyttjar en pojke, men det kan vara både pojkar och flickor som blir utnyttjade och både kvinnor och män som utnyttjar. I kölvattnet av Patrik Sjöbergs avslöjande har fler vågat anmäla vad de varit med om.

När Gustav slutligen berättar får han inga kommentarer om att det han säger inte skulle vara sant. Han stöttas helt och fullt av alla runt omkring, vilket självklart är mycket bra, men ändå lämnar mig med tanken att situationen hade kunnat problematiseras mer. Eller så är det så att Wahldén gjort helt rätt. Avdramatiserat avslöjandet för att få fler att våga berätta.

Hur som helst är detta en viktig bok. En väldigt kort och i mångt och mycket en förenklad bok, men viktigt likafullt. Inte en bok att sätta i handen på en tonåring och inte göra mer av dock. Det är en bok som kräver att de vuxna finns runt omkring för att lyssna och följa upp. När ungdomar möter böcker som denna har vi vuxna ett stort, stort ansvar.