Jag tänker inte ge mig in i debatten om huruvida skolan ska återförstatligas, då jag inte är riktigt klar med mina tankar kring detta än. Klart är dock att kommunerna har svårt att hålla budget och samtidigt bibehålla en hög standard. Det blir inte heller mycket kvar till lärarnas löner. Inte mycket alls. Inte heller är det mycket till individualisering vilket medför att alla får en liten, många gånger skrattretande, summa.

GP-debatt skriver Eva-Lis Sirén om lärarlönerna och varför vi inte kan ha en skola i toppklass utan lärare i toppklass, som dessutom har löner motsvarande sin utbildning.

Sirén jämför lärarnas löneökning med andra yrkesgruppers och påvisar det vi alla vet, lärarna halkar efter. Det är mycket snack om att höja statusen för denna stora yrkesgrupp, men i realiteten är det tomma ord, då kommunerna självklart ser lönegolvet som ett tak och i alla fall i min kommun erbjuder 1.5% i lönepåslag. Inte mycket att hänga i granen och här önskar jag att facken ställde högre krav och att vår skolminister ägnade sig mer åt löner än katedrar. Varje gång debatten drar iväg till en liten bisak missar den huvudmålet som för mig är lärares status och arbetssituation. Inte huruvida vi ska få beslagta mobiltelefoner eller varifrån vi ska leda vår undervisning.

Att antalet utbildningsplatser blir färre är bra. Ingen ska välja att bli lärare för att det är en utbildning som är lätt att komma in på och lätt att genomföra. De bästa ska bli lärare.

Som det är nu skulle detta aldrig ske. Lönen är kass, arbetssituationen inte sällan helt galen, dessutom tar vi skit från alla inklusive den minister som ska föra vår talan. Inte konstigt att så många som 4 av 10 lärare funderar på att lämna yrket. Ärligt talat trodde jag att det var ännu fler.

Hur ser då kommentarerna till artikeln ut? Gissa en gång. Lärarna ska inte gnälla för de har minsann sommarlov.

Okej, ge mig 10 000 mer i lön så att jag kommer i närheten av andra yrkesgrupper med samma utbildningslängd. Låt mig jobba 40 timmar/vecka och ersätt min övertid, ge mig OB på kvällar och låt mig ta semester när jag vill istället för att ta ut min övertid på sommaren. Sen kan vi snacka om förmåner för lärare.

Kategorier: Skoltankar

4 kommentarer

TeachGirl · mars 23, 2011 kl. 2:00 e m

Bra skrivet! Håller med helt och hållet.

Amelie · mars 23, 2011 kl. 10:19 f m

Ett bra inlägg, håller med dig till fullo

LR radicals · mars 19, 2011 kl. 12:36 e m

Frågan är om kommunerna har svårt att hålla budget, eller om det är NPM-ideologi och diverse utbildningsförvaltningar som får för lite budget??
Se länk, gammalt inlägg men gäller förmodligen än!

http://lrradicals.blogspot.com/2010/03/skl-redovisar-positiva-resultat-07-09.html

Lärares låga löner och höga arbetsbelastning « metabolism · mars 23, 2011 kl. 8:58 f m

[…] Läs hela inlägget på Ordklyverier: Högre lön, ja tack! […]

Kommentarer är stängda.