Ganska ofta diskuterar jag skolan med min far som inte befinner sig i skolans värld. Han gillar Jan Björklund skarpt. Jag tror att många som inte är lärare håller med honom. I media verkar det ju som om det här är en minister som verkligen kan sitt jobb. Eller? Själv är jag enormt skeptisk till Jan Björklund och har väldigt svårt för de flesta av hans reformer. Främst för att hans syn på lärare, skola och elever krockar med min syn på desamma. När det gäller att svartmåla skolan och en hel lärarkår har han definitivt lyckats.

Nu har lärarförbundet låtit 1200 lärare uttala sig om Jan Björklunds roll som skolminister. Resultatet visar med all önskvärd tydlighet att jag inte är ensam om att vara skeptisk mot den skolpolitik som alliansen, men Björklund i spetsen, för. De reformer som genomförts gillas inte och väldigt många av de tillfrågade, hela 59%, anser att deras arbetssituation försämrats sedan Jan Björklund blev skolminister. Jag var inte med i undersökningen, men håller helt klart med om att det blivit tuffare att vara lärare de senaste åren. Då har jag ändå relativt få elever att dokumentera och få högar att rätta.

Jan Björklunds får medelbetyget 1,5 enligt skala 1-5. Långt ifrån godkänt alltså. 29% sätter 0 i betyg. Att kalla det bottenbetyg är definitivt en underdrift.

Mycket har försämrats i skolan. Till exempel blir färre elever behöriga till gymnasiet, fler elever går på introduktionsprogrammen,

En bra förändring är ändå att det nu krävs fler betyg för att anses vara behörig. Med 3 godkända betyg klarar få att fullfölja en gymnasieutbildning.

Frågan är om Anders Borg hade fått vara kvar som finansminister om 1200 civilekonomer gett honom ett lika lågt betyg?