Idag fick vi veta att kommunens ekonomer, i alla fall en av de högsta,  räknat på vår verksamhet och från januari minskar elevpengen rejält. Och då menar de januari 2012, alltså en retroaktiv minskning av anslagen. Detta utan att ha satt sin fot hos oss.

Skälet? Vissa andra kommuner har billigare lösningar. Saker som resultat och trivsel är tydligen oviktigt i sammanhanget. Det viktigaste är tydligen inte en bra verksamhet, utan en billig.

Tydligen är elever på IM så motiverande och självgående att de inte behöver så mycket resurser. Detta enligt ekonomen som säkert vet precis hur eleverna är i skolan och säkerligen har full koll på deras förutsättningar. Det är troligen därför de misslyckats att bli behöriga på grundskolan tänker jag.

Utgångsläget var att vi skulle minska ungefär 1,5 tjänster. Nu vet jag inte riktigt var det slutar. Det jag vet är att lärare som kan göra ett bra jobb mår bättre än de som inte får dessa ganska självklara förutsättningar. Jag vet också att elever som blir sedda och får den hjälp de behöver presterar bättre.


2 kommentarer

Fröken Christina · april 25, 2012 kl. 8:53 e m

Hej

Jag förstår hur du känner dig. I min kommun ska en skola stängas totalt och det finns skolor som ska göra sig av med upp till 20 lärartjänster. Vi är förskonade för vi ska bara bli av med 8 tjänster.

Intressant att det alltid är lärare som försvinner först. Vi har mycket annan personal som visserligen behövs men som kanske behövs i mindre utsträckning. Även om mina elever inte går på IM så är de också oroliga när det sker förändringar och behöver också mycket vuxenstöd i skolan.

Mindre elevkullar och sneglandet på friskolor ligger bakom sparkrav tror jag. Det gör det visserligen inte bättre.

    Linda O · april 25, 2012 kl. 9:41 e m

    Vår höga lärartäthet på IM kostar såklart, men det går förhållandevis bra för eleverna då det finns hjälp och arbetsro. De behöver få lyckas! Vi har inte så många färre elever sett på skolan, men kullarna minskar några år till. Det är tråkigt när det sparas så att det går ut över verksamheten, inte bara för att eleverna blir färre.

Kommentarer är stängda.