Det har varit en händelserik vecka! Ale kommun var nominerad till Årets IT-kommun och vi har varit på Kvalitetsmässan i Göteborg. I en monter på 2:a våningen skapade vi ett klassrum där mina elever och jag tillbringade några ”lektioner” under både tisdagen och onsdagen! Mina små ettor jobbade med Powerpoint och visade vad de kunde använda sina Classmatedatorer till. Fyra förväntansfulla ungar och jag visade hur kul och lärorikt det kan vara att jobba med datorer redan från klass 1! I vår kommun har alla elever från åk 1 -4 en egen dator. Datorerna är små sk Classmates som förutom att den har en vanlig datorfunktion också har en vändbar skärm där man kan skriva och rita med pennan som finns instucken i datorn. Från vår skola var det två klasser som var med på mässan min etta och en tvåa.  Det var många som var nyfikna och kom till montern för att prata med oss vuxna, men besökarna engagerade sig också i barnen, så de fick visa vad de lärt sig.
Det är helt fantastiskt hur snabbt små barn lär sig!
För 2 veckor sedan började vi med de geometriska figurerna och deras riktiga namn. Först tittade vi på de olika figurerna i klassrummet och kopplade detta till en sida i matteboken. Nästa steg var att gå ut i skogen och hitta de geometriska figurerna där. Vi fotograferade och memorerade. När vi sedan var tillbaka i klassrummet så gjorde barnen en powerpointpresentation för att dokumentera det hela. De arbetade 2 och 2 och skrev överskrift, infogade en bild från skogen och skrev vad figuren heter och infogade de en bild på figuren från datorn. Efter det fick de pula med bakgrunder och ändra textfärg mm så de blev riktigt nöjda. Några av dem kom på att man kunde animera texten! Denna veckan hade de till läxa att lära sina föräldrar!! De skulle då visa sin powerpointpresentation för dem där hemma. Jag är övertygad om att de kan formernas namn nu!
Bara att konstatera –  Barnen lär sig garanterat snabbare än vi gör helst när de har kul och gillar det de gör!! När de arbetar tillsammans lär de av varandra och har jag tur så lär även jag mig något nytt!

Kategorier: IT