Det är Almedalsvecka och igår var det de nya språkrören som stod i centrum. De talade en hel del om skolan och jag tycker att det är bra att fler politiker blandar sig i den skoldebatt där Jan Björklund har fått styra som han vill.

En ny chans att ta igen gymnasiestudier, där ett års studielån skulle erbjudas utan återbetalningskrav, är bra för mina elever. Ännu bättre om studierna kan genomföras både på folkhögsskola och komvux. Jag önskar att det fanns fler individuella lösningar för gymnasiestudier än det finns nu. Alla elever är definitivt inte lika och när vi försöker stöpa dem i samma form är det inte konstigt att många hoppar av studierna. Ännu värre lär det bli i höst, då väldigt, väldigt många valt de få högskoleförberedande programmen, framför de yrkesförberedande.

Fler elever än tidigare kommer dock att stå utanför de nationella programmen. Inte konstigt då behörighetskraven höjts och det nu behövs 8 godkända ämnen för de yrkesförberedande programmen och 12 för de studieförberedande.

Vi har också rekordmånga elever som behöver gå fler år på individuella programmet, eller introduktionsprogrammen som de nu heter. Lämnar man grundskolan helt utan betyg tar det tid att bli redo för vidare studier och långt ifrån alla kommer att gå gymnasiet. Bra då om det finns andra möjligheter både till studier och arbetsliv.