Det är kul att läsa krönikorna på GP:s Graffitisidor, men just den här gången blev jag mest trött. Det handlar om betyg och huruvida lärare är ”för snåla” med de högsta betygen och därför inte ger eleverna de betyg de ”förtjänar”.

Ärligt talat är jag så trött på betygsdebatten. Självklart tycker alla elever att de är värda MVG, men problemet i skolan idag är knappast att eleverna får för låga betyg, snarare en galopperande betygsinflation som i sig säkert är orsaken till att elever uppfattar att ett G är kasst, VG ett betyg du får om du läser en läxa ibland och MVG är det självklara betyget för den som gör det mesta läraren kräver.

Just den här krönikan handlar om hur Nicklas klass får sina första betyg i år åtta och ingen visar sig få MVG. Inte alls konstigt då kriterierna som finns idag talar om vad man ska kunna i år 9. Om en elev uppnått dessa kriterier i år 8 ska han eller hon självklart få ett MVG. Ingen tvekan om det. Då är alla kriterier uppfyllda och det ska då inte heller gå att sänka betyget i fråga. Det är uppnåendemål vi snackar om här, inte terminsbetyg. man kan alltså inte sätta betyg på ”det vi gjort hittills” som Nicklas önskar. Om det inte finns lokala betygskriterier vill säga och det tycker jag är ett mycket dåligt alternativ.

Argumentet att betygen kan komma att sänkas borde alltså inte förekomma, utan argumentet skulle rimligen vara att eleverna ännu inte uppnått kriterierna för MVG, något som väldigt få elever torde ha gjort då tre terminers undervisning återstår. Eller?

Hur diskuterar vi betyg med eleverna egentligen? Vet Nicklas och hans kompisar vad som krävs för varje betygssteg? Vet de vilka krav som ställs på dem, eller tror det att det räcker att vara ”lite bättre” som det uttrycks i krönikan? Ärligt talat verkar det vara så att Nicklas inte har en aning om vad som krävs för de olika betygsstegen och där har hans lärare helt klart misslyckats med att förmedla kursplanernas innehåll.

Tydlighet är viktigt och som lärare måste vi bli mycket bättre på att tydliggöra vad det är vi bedömer och vad som egentligen krävs av eleverna. Det får inte vara så att betygssättningen ses som godtycklig och att det bara är dåliga elever som inte får MVG.

Nu kommer en ny betygsskala och den har visserligen fler steg, men är inte så mycket tydligare än den gamla. Även den måste förmedlas till eleverna så att betygssättningen inte blir en överraskning. Här har vi en av förutsättningarna för att lärare ska uppfattas som professionella. Eleverna ska känna att de verkligen får de betyg de förtjänar, men då måste de först veta vilka krav som egentligen ställs på dem.


1 kommentar

Mia · mars 15, 2011 kl. 9:36 f m

Oj, jag får ta och smälta det här ett tag! Inser att vi tänker ganska annorlunda här i Finland. Dina tankar om betyg och bedömning liknar i mångt och mycket mina, men här i landet ifrågasätts eller problematiseras bedömning inte alls på samma sätt som i Sverige. Mycket inspirerande att läsa dig!

Kommentarer är stängda.