Det är minst sagt deprimerande att läsa om skolan i tidningar just nu. Då tänker jag inte bara på gymnasieskolan som glömde en gymnasiegemensam kurs eller ens om ännu ett skrap på ytan av Jan Björklund, utan främst om hur tydligt det är att de kommunala gymnasieskolorna runt Göteborg monteras ner fullständigt.

Många känner numera till Karin Berg, lärare på Schillerska i Göteborg, som gjorde en film om hur nedskärningarna påverkar henne och hennes elever. Det mest ironiska i fallet är egentligen inte besparingarna som sådana, utan att de lärare som blir kvar får arbeta mycket mer. Att hävda arbetsbrist är därför självklart inte korrekt. Det handlar om pengar och det handlar om de pengar som finns just nu.

Politikerna i min kommun tycks ha börjat fundera lite kring konsekvenserna av besparingarna som finna i budgeten som ska godkännas i juni. Tre av fyra allianspartier kommer, som det ser ut, inte skriva på budgeten. Vad det innebär för mig och mina kollegor vet vi inte.

I bästa fall funkar det lika bra utan de varslade lärarna och eleverna påverkas inte alls av lärarbyten,  större klasser eller färre undervisningstimmar per kurs. I bästa fall. Mer troligt är det så att de lärare som är kvar blir utarbetade, kanske till och med sjukskrivna och ersatta av (obehöriga?) vikarier. Och även om de skulle visa sig vara övermänniskor och inte påverkas alls är det mycket troligt, för att inte säga oundvikligt, att elevernas resultat blir sämre. Kanske blir det inte färre elever med E, men hur säkerställer vi att alla elever når de resultat de har kapacitet till med stöttning av en bra lärare?

Många lärare funderar på att byta jobb. Andra vill inte annat än att ha kvar sitt. Det är hög tid att fundera över hur läraryrket kan göras attraktivt då jag är övertygad om att allt som händer i skolan just nu kommer att göra det än svårare att rekrytera och behålla bra lärare. Eller så kanske det funkar lika bra med 0,1-lärare? Nej just det, de ska ju Björklund förbjuda.

Men det spelar väl ingen roll om lärare slutar eller blir varslade, det finns ändå inget elevunderlag just nu?! Så kan man tänka. Så verkar i alla fall många politiker tänka. Allt fokus ligger på budgeten just nu och inget fokus på framtiden. Sven Höper, chef för utbildningsförvaltningen i Göteborg, kör ett riktigt dåligt argument då han försvarar neddragningarna med att ”alla andra också gör så”. Dessutom verkar han tro att lärarna som nu varslas kommer att stå i kö för att få jobba i kommunen igen då deras kompetens behövs. Naivt.