Tydligen är religion något av det farligaste vi kan utsätta våra elever för. Och kyrkan verkar vara en läskig plats. Det är snart dags för december, med högtider som i allra högsta grad handlar om religion. Själv är jag inte längre medlem i svenska kyrkan och borde alltså vara fruktansvärt upprörd över att skolor vill fira advent och skolavslutning i kyrkan. Får de verkligen tvinga mina barn, som inte är döpta, att besöka en kyrka och kanske (hemska tanke) få lyssna på en präst som kanske till och med talar lite om Jesus och gud?

Självklart får de det. Varför skulle jag bli upprörd över att mina barn ska gå fackeltåg till kyrkan på fredag och där få veta lite om varför vi firar advent. Det är stämningsfullt, allmänbildande och ungarna tycker dessutom att det ska bli hur spännande som helst.

Mina elever kommer både från Sverige och från en massa andra länder i världen. Vissa kallar sig kristna, andra är muslimer och några buddister. Vissa är aktiva utövare av sina religioner, men för andra handlar det mest om traditioner.

Vår skolavslutning äger rum i klassrummen och sedan avslutas den i kyrkan. Jag tvingar ingen, men gör det inte heller till en jättegrej. Med något undantag brukar eleverna följa med. De är, precis som jag, fascinerade av religion och tycker att det är spännande att besöka en kyrka.

Omgivningen gör det inte sällan mer komplicerat än så. Första året de elever som har slöja klev in i kyrkan höll prästen på att vrida sig ut och in för att visa hur välkomna de var. Trevligt, men också lite onödigt att uppmärksamma dem mer än andra. Jag förstår varför, men tycker att vi många gånger är allt för rädda för att trampa någon på tårna.

Skolor får samlas i kyrkan till advent och skolavslutning om det inte förekommer några religiösa inslag slår Skolverket fast. Är inte det ett ganska konstigt ställningstagande? Hur talar vi om advent och jul utan att nämna Jesus? Är det inte bra att våra elever får höra om det verkliga skälet till att fira jul, som en kontrast till all konsumtionshysteri som genomsyrar den här tiden på året?

För vem är det egentligen farligt att vistas i kyrkan några få gånger om året och kanske få höra ett ord eller två om gud?

 

Uppdatering

 

Jag vill påpeka att inte heller jag vill ha en julavslutning med bön, välsignelse eller annat som gör att det blir en gudstjänst snarare än en högtidsstund. Mer komplicerat än så behöver man dock inte göra det.


4 kommentarer

Camilla Grepe · november 26, 2012 kl. 6:02 e m

Kan inte alla arbetsplatser gå till kyrkan några gånger om året? Ett gudsord har ingen anställd mått dåligt av. Folk glömmer ju det mesta av vad de lärt sig i skolan så lite repetition kan faktiskt vara på sin plats. Ja, visserligen är just de kristna traditionerna något som nogsamt repeteras varje år i skolan (ja, man måtte tro att ungarna är obildbara…!), men ungarna är så slarviga nuförtiden, så vuxenvärlden bör offra sig och rycka in till traditionernas försvar. Verkställ!

    Linda O · november 26, 2012 kl. 7:58 e m

    Jag har lite svårt att bli upprörd. Däremot önskar jag att skolan inte bara uppmärksammar kristna traditioner.

Anonym · november 25, 2012 kl. 5:48 e m

Men då kör vi så att den 20 oktober varje år så ska alla elever i Sverige fira enhörningen, för det är ju bra med lite allmänbildande. Och man får ju inte glömma den 4 mars som ska tillfalla påskharen, 7 februari som vi måste tillbe trädgårdstomtarna och till sist den 28 november då det är alla gremlins dag!

Ska man tillbe ett låtsasfenomen så kan man väl tillbe alla?

    Linda O · november 25, 2012 kl. 6:59 e m

    Så kan man se det, men det är kanske lite konstigt att jämföra jul med trädgårdstomtar. Vi firar jul och det skadar inte att då få kunskap om varför vi gör det. Skulle också bli upprörd om skolavslutningen var mer religiös än att den är om det handlar om att sjunga Stilla natt. Om det t.ex. bads böner, om prästen välsignade eller om det på annat sätt liknande en vanlig gudstjänst. Jag tror inte heller på gud, men jag blir inte upprörd över att mina barn går till kyrkan. Det undervisas i religion i skolan, ett ämne som andra ämnen och det har jag inte heller några problem med. Religion är intressant och kan fungera som förklaringsmodell för mycket som händer i världen.

Kommentarer är stängda.