Bild: Stefan Tell

Veckans boktips är faktiskt tre, Sms från Soppero, Hej vacker och helt nya Ingen annan är som du. Tre böcker om Agnes, samen från Solna, som vuxit upp utanför den samiska kulturen på många sätt. Hennes mamma har aldrig pratat samiska hemma och Agnes har egentligen aldrig känt sig som same. Nu när hon är tonåring börjar dock nyfikenheten växa mer och mer och hon har i hemlighet lärt sig några ord på samiska.

Tur är väl det, då hon en dag får ett sms från samiska. Det är från Henrik, en kompis till Agnes kusin Kristin, som bor i Soppero. De börjar skriva fler sms till varandra och blir vänner på Facebook. Henrik är en “riktig” same som sköter renar och åker skoter. Agnes blir mer och mer förälskad och räknar dagarna tills hon och mamma Anna-Sara ska åka upp och hälsa på mormor och morfar.

I första boken är Agnes i Soppero under några få dagar, men det är tillräckligt för att hon verkligen ska få smak på det. Mest är det så klart Henrik som lockar, men också den samiska kulturen som fascinerar henne.

Hej vacker har det blivit sommar och Agnes ska tillbringa sex veckor hos mormor och morfar. Med sig får hon av misstag ett brev adresserat till henne som hennes mamma har gömt. Brevet hittar hon när kompisen Jenny kommit upp till Soppero och de båda ger sig iväg på äventyr. Inget populärt sådant, faktum är att mamma Anna-Sara lämnar Stockholm och beger sig till Soppero hals över huvud för att stoppa det.

För mig är dock det största äventyret att få följa med till en, för mig, väldigt exotisk värld. En värld fylld av renar och koltar, som jag vet pinsamt lite om. Jag är tämligen säker på att jag inte är ensam om detta. Jag njuter av att få bli en del av gemenskapen i Soppero, men lider med Agnes då det inte är så lätt att bli accepterad som same om man kommer från Solna och knappt talar samiska.

Den tredje boken om Agnes och Henrik kom alldeles nyss. Den heter Ingen annan är som du och utspelar sig en sommar senare, då Agnes och Kristin ska på ett samiskt konfaläger i Nikkaluokta. I den här boken handlar det verkligen om att Agnes försöker forma sin identitet, både som same och som tonåring.

Böckerna om Agnes borde läsas på alla skolor i landet. Dels för att många behöver lära sig mer om samerna, men också för att det är tre riktigt bra böcker. För mina elever, som också kämpar med sitt språk och för att passa in, kan de ge en annorlunda och spännande vinkling.

Författaren Ann-Helén Laestadius föddes i Kiruna 1971 och bor numera i Solna. Hon har alltså gjort Agnes resa, men åt andra hållet. Även hennes mamma är same och hennes pappa svensk. Liksom Agnes fick hon inte lära sig samiska hemma. Hon stod med fötterna i två kultur, som många andra ungdomar gör. Hon vet också hur det är att inte behärska ett språk och hur viktigt språket är för identiteten.

Många ungdomsböcker handlar om just identitet och jag gillar sättet Laestadius tar sig an ämnet. Det hade kanske varit lockande att skriva en bok om samer som råkar vara ungdomar, men istället har hon valt att skriva en bok om ungdomar som råkar vara samer, vilket gör stor skillnad. Agnes och Kristin har kärleksproblem som alla andra, funderar över skola och föräldrar som alla andra. Att de är samer gör det hela bra mycket mer intressant och Laestadius ”lurar” läsaren att  lära sig en massa om samisk kultur, tradition och historia, utan att historien känns tung och faktaspäckad. Det är skickligt gjort helt klart.

På Ann-Helén Laestadius hemsida kan du läsa mer.

Kategorier: Boktips