Enligt Jan Björklunds reform måste svenska lärare från den 1 juli 2015 ha en av Skolverket utfärdad legitimation för att få rätt att sätta betyg. Det är mest formalia för lärare som har examen och redan nu undervisar i exakt de ämnen och den årskurs de är behöriga för. Men som vi vet ser skolan inte ut så i dag. Det finns mängder av lärare som kanske inte har full behörighet. Som har läst kurser som inte längre existerar, mixat olika utbildningar eller arbetat upp gediget kunnande genom undervisning.

Jag är en hobbypluggare. I min lärarexamen finns bara svenska och historia med. I svenska har jag läst 3 terminer, vilket ger behörighet för grundskolan, i historia lika mycket, vilket ger behörighet på gymnasiet, men min examen är för år 4-9.

Inga problem då jag endast undervisar i grundskolekurser, trots att jag befinner mig på gymnasiet. Individuella programmet har en hemvist och ett annat innehåll. Från och mer i höst ska dock eleverna erbjudas gymnasiekurser i de ämnen de är behöriga, trots att de läser på ett introduktionsprogram.

Förutom min lärarexamen har jag läst en hel del fristående kurser vilket gör mig behörig i både engelska, religion och svenska som andraspråk också för grundskolan ska tilläggas. Kommer de att finnas med i en lärarlegitimation? Svenska som andraspråk är troligen inget problem då kurserna vänder sig till just lärare, men de andra ämnena?

Då har jag ändå ganska små problem mot många andra. I dagens DN skriver Åsa Beckman om att duktiga lärare kan slarvas bort i den här reformen och skyller en hel del på skolledare som inte alltid är kompetenta. Om det finns en lärarexamen och ett examensbevis borde väl rimligtvis fristående kurser på universitetsnivå räknas, eller? Erfarenhet borde väl också kunna väga upp en viss brist på poäng?

Missförstå mig rätt, jag tycker att det är grymt viktigt att lärare är utbildade och har kompetens för det jobb de ska göra, men visa gränser som i det fall Beckman beskriver, borde kunna tänjas. Det handlar inte om någon som plockats in från gatan, utan lärare med både utbildning och erfarenhet, som dessutom är omtyckt av eleverna.

Hur tänker du om det hela?

 

Kategorier: Lärartankar

2 kommentarer

Linda O · maj 24, 2011 kl. 10:33 f m

Det är glasklart på pappret, men det är inte så enkelt att allt finns i exemensbeviset. Jag får kolla upp det närmare, men har ju några år på mig. Tänkte se till att läsa lite mer innan 2015. Svenska som andraspråk eller kanske samhällskunkskap.

Emelie · maj 24, 2011 kl. 9:32 f m

Jag har också skrivit en del om det där. För mej känns det väldigt oklart om det är möjligt att få ut legitimation eller inte. Jag har jobbat ganska mycket på gymnasiet, som jag också har examen för, men trots att det tidvis har motsvarat 75% av heltid har timmarna köpts av det studieförbund där jag varit anställd. Jag kommer ansöka om legitimation, men har ingen aning om ifall jag kommer anses behörig eller inte. Som jag ser det borde lärarexamen vara tillräckligt för att vara behörig att både ansvara för undervisning och sätta betyg.

Kommentarer är stängda.