Turen har kommit till bokförlaget Argasso i min genomgång av förlag som ger ut bra och lättlästa böcker på svenska.

De flesta av Argassos böcker är översättningar av böcker som det brittiska förlaget Barrington Stoke gett ut. Böckerna är originalböcker skrivna för ungdomar med lässvårigheter och/eller dyslexi. Det finns två åldersrekommendationer till varje bok, ålder och läsålder. En bok kan alltså passa för ungdomar som är 16, men ha en svårighetsgrad som gör att den passar någon som har en läsålder av till exempel 10 år.

Argassos böcker är speciellt utformade för att vara läsvänliga och de passar väldigt bra till läsovana elever, främst killar. Inte lika bra till mina elever på IVIK dock då det är mycket droger, alkohol, fester, våld och annat som inte riktigt tilltalar dem.

En väldigt bra och spännande serie är den om Simon som börjar med Avhopparen. I första boken hoppar Simon av skolan och får istället kontakt med den minst sagt skumme Tobias Flemming, Pulverlands boss. Björn, hans styvfarsa, har flyttat till en annan stad med sin nya flickvän och tror att han bor hos moster Sara, som i sin tur tror att han bor hos kompisen Kalle. I själva verket bor han lite här och där.

Simon blir en dag  kontaktad av en man som ber honom att byta sida och samarbeta med honom istället. Vem är det? Historien är riktigt spännande och många av mina elever uppskattar boken.

Serien om Simon fortsätter i tre böcker till.  De blir tjockare och mer komplicerade allt eftersom och det är utan tvekan ett smart drag.

Kråkflickan av Kate Cann är en härlig bok om en udda tjej som får revansch. Historien om Lily fortsätter i Kråkflickans återkomst.

Kate Cann har också skrivit Textlek om hur anonyma sms kan ställa till det i ett förhållande. Bra, men väldigt kortfattad. Eleverna gillar dock boken mycket.

Bali Rai, som är en av mina favoritförfattare, har också skrivit lättlästa originalhistorier. Sprickan är en nattsvart historia om Jaspal som flyttar till ett mindre samhälle och blir utsatt för trakasserier som helt klart har rasistiska orsaker.

Spelet är däremot en mer dråplig bok om Harjinder som aldrig får några tjejer. Inte konstigt att han har svårt att säga nej när två tjejer vill ha honom samtidigt.  Det blir lite svårt att ha två flickvänner bara.

Mitt nya jag av Rosie Ruchton är inte någon av mina favoriter, då jag tycker att tjejen ändrar sig lite för mycket för att passa sin pojkvän, men eleverna gillar den och det går alltid att diskutera efteråt om hur mycket man egentligen ska ändra för någon annan. Det finns mycket annat i boken som gör den läsvärd.

Nigel Hinton är också en flitig författare på förlaget. Hans Utpekad är ruggigt spännande faktiskt. Den handlar om Nathan, vars pappa anklagas för att ha mördat en ung tjej. Väldigt bra och tänkvärd.

Gangsterbröder kvalar också in i kategorin ”böcker jag inte gillar, men som uppskattas av eleverna” och det är ju de som ska läsa. Lite för stereotypt för min smak, men helt klart spännande.

Hemligheter av Alison Prince handlar om Kerry som försöker dölja för andra hur illa ställt det är med hennes mamma. En stark och bra bok. Många elever har läst och gillat.

Briggsy av Isla Dewar är så söt, så söt. Tillhör de väldigt lättlästa böckerna, men berättar ändå en charmig historia om den mystiske Briggsy som kommer till samhället där Minnie bor tillsammans med sitt cirkussällskap. En av mina favoriter.

Självklart finns det mycket fler böcker i Argassos utgivning, men de jag tipsar om här är de jag läst och som jag vet funkar för läsovana elever.