Även om få av mina elever kommer att gå ett nationellt program på gymnasiet tycker jag att det är bra att de får kunskaper om vilka program det finns. Nu går det att få information om den nya gymnasieskolans program på 15 olika språk. Tyvärr finns det ingen text på mandarin, men i övrigt är alla elevers språk representerade.

Det enda jag är lite rädd för är att jag tänder deras hopp om vidare utbildning som kanske inte kommer att vara möjlig. Behörighetsreglerna som införs till hösten är nämligen tuffare än de nuvarande. Visserligen kan engelskan undantas, men att få ihop minst 80 poäng när du just anlänt till Sverige blir svårt ens med validering av kunskaper. Svenska språket måste finnas där och det räcker inte med ett ytflyt för att klara studier på ett andraspråk.  Dessutom är det många av mina elever som vill in på ett teoretiskt program och då krävs 120 poäng.

Vi har just nu tre elever som läser på nationella program utan att ha betyg i svenska som andraspråk. De har inte heller fått så många grundskolebetyg, utan endast fått plats efter rekommendation från oss lärare. Det gemensamma för dem är att de har förhållandevis god studievana, men framför allt en egen motor och en vilja att lyckas. Med stöttning från oss lärare på IVIK och en reducerad studieplan går det bra.

I julas blev vår första elev helt behörig och hon gick då andra året på naturprogrammet. Vissa kurser som engelska och samhällskunskap har hon efter sig och vi har ännu inte enats om en lösning på detta. Troligen blir det komvux senare, men då hon är vår första elev som går vidare från IVIK till nationellt program blir hon också något av en försökskanin. En ganska lycklig sådan ska tilläggas.

Det är inte så att våra elever inte tycker om IVIK, men självklart vill de vidare till en svensk klass för att förhoppningsvis få svenska vänner och fler utmaningar. Det är också viktigt att ”komma ikapp” då flera av dem skulle ha tagit sin examen redan om de varit kvar i sitt hemland.

Jag är rädd att den nya gymnasieskolan stänger ute fler i och med de nya behörighetsreglerna. Jag tycker egentligen att det är bra att behörighetskraven ökar, men mina elever ser tyvärr ut att komma rejält i kläm.

 

 

Kategorier: Skoltankar

2 kommentarer

Morrica · februari 27, 2011 kl. 1:59 f m

Det kan löna sig för eleverna att kika in på http://www.folkbildning.se

    Linda O · februari 27, 2011 kl. 11:08 f m

    Absolut och många går den vägen, men det är frustrerande för många att ha kunskaperna i huvudet och inte får ur dem och därmed utestängas från gymnasiet.

Kommentarer är stängda.